Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:05 20 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Reacţie oficială cu referire la dezastrul din Mamaia. ABADL anunţă refacerea plajelor

ro

17 Feb, 2017 17:02 1147 Marime text
Ieri, reporterii ZIUA de Constanţa au susprins imagini cu plaja prăbuşită în zona Hotelului Aurora.

Pentru lotul Mamaia Sud, lucrările de reabilitare au fost câştigate şi realizate de Porr Bau.

Reprezentantul Bogdan Mărgineanu, contactat telefonic de redactorii ZIUA de Constanţa, a spus că nu a fost informat de această situaţie. „Lucrările au fost finalizate. Beneficiarul nu mi-a transmis nicio observaţie”, a declarat acesta.

Ca urmare a acestei situații, ABADL a transmis un comunicat de presă, prin care informează că plajele vor fi reamenajate. 

Până anul trecut, în sectorul cuprins între zona Cleopatra şi aproape de pasarela din Mamaia, s-au efectuat lucrări de înnisipare a plajelor, iar zona de nisip a fost lărgită cu câteva zeci de metri. 

Intervenţia a constat în aducerea din larg, cu utilaje speciale, a nisipului, pentru a se realiza lucrările, însă vremea severă din acest sezon rece, cu vânt puternic care au provocat valuri mari, a făcut ca proiectul să aibă de suferit. 


Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a desfăşurat, în perioada septembrie 2016 – decembrie 2016, activitatea de monitorizare geodinamică a celor 5 loturi finalizate prin finanţare europeană la sfârşitul anului 2015: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord. În cadrul activităţii de monitorizare geodinamică, s-au realizat inspecţii vizuale periodice, planificate şi inspecţii efectuate în urma producerii fenomenelor meteorologice periculoase; măsurători topografice ale zonelor înnisipate şi ale structurilor conectate la ţărm, precum şi aerofotogrametrie cu realizarea de ortofotoplanuri suprapuse”, se arată în comunicatul ABADL. 


ABADL a explicat în ce au constat intervențiile din ultimele luni ale anului trecut. 

În urma activităţii de monitorizarei geodinamică realizată de ABADL, s-a evidenţiat un echilibru a liniei ţărmului, bilanţul rezultat în urma măsurătorilor fiind unul pozitiv. Linia ţărmului respectă criteriile de proiectare care au stat la baza realizării proiectului tehnic şi a lucrărilor de executie. Se menţionează că, începand cu data de 06.03.2017, ABADL va începe activitatea de monitorizare geodinamică a celor 5 loturi, urmând ca, în luna aprilie, să se realizeze raportul cu privire la evoluţia lucrărilor executate. Conform manualului de întreţinere şi exploatare pentru cele 5 loturi, activitatea de monitorizare geodinamică se realizează în luna martie şi respectiv în luna septembrie, astfel putându-se evidenţia evoluţia lucrărilor pe sezonul rece, respectiv sezonul cald.
În acest an, la fel ca în majoritatea anilor, în sezonul rece in zona limitrofă s-au manifestat fenomene meteorologice de natura valurilor şi a vântului de intensitate medie şi mare. În luna ianuarie a anului curent, pe zona Navodari – Mamaia s-au înregistrat constant viteze ale vantului intre 5-12 m/s şi valuri cu înălţimi cuprinse între 0.6m si 2.2 m la tarm. Urmare a acţiunii valurilor puternice, profilul s-a comportat normal formându-se din nou fenomenul de “rupere de mal”, fenomen ce se manifestă an de an, caracterizat prin denivelări semnificative ce reprezintă o redistribuţie a nisipului între profilul emers şi profilul submers. Acesta va fi corectat şi adus la profilul proiectat, atât în mod natural, prin evoluţia curenţilor marini din perioada următoare, cât şi  prin lucrările curente de pregatire a plajelor”, se mai precizează în comunicatul ABADL. 


Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Citeşte şi:
Dezastru la Mamaia! Plaja reabilitată s-a prăbuşit. Bani cheltuiţi inutil 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii