Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:35 22 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DSP Constanța. Peste 300 de controale și 100 de sancțiuni aplicate, în ultima lună

ro

30 Jul, 2021 00:00 578 Marime text
  • În perioada 05.07 – 27.07. 2021 inspectorii sanitari din cadrul DSP Constanța au efectuat un număr de 364 controale
  • În unități alimentare, respectiv unități de alimentație publică, magazine alimentare, unități de producție care desfac direct consumatorului final au fost efectuate 205 controale
  • În unități nonalimentare, respectiv unități hoteliere, piscine, plăji au fost efectuate 159 controale
 
În perioada 05.07 – 27.07. 2021 inspectorii sanitari din cadrul DSP Constanța au efectuat un număr de 364 controale și au aplicat 103 sancțiuni contravenționale, din care 53 avertismente verbale și 50 amenzi, în valoare de 131.300 lei.
 
În unități alimentare, respectiv unități de alimentație publică, magazine alimentare, unități de producție care desfac direct consumatorului final au fost efectuate 205 controale, și au fost aplicate un număr de 74 sancțiuni contravenționale, din care 42 avertismente verbale și 32 amenzi în valoare de 80.900 lei pentru următoarele neconformități:
- nerespectarea obligaţiei privind verificarea zilnică a stării de igienă individuală şi de sănătate a angajaţilor, neconsemnarea acestei verificări;
- angajarea şi/sau menţinerea în unităţile care desfăşoară activitatea de alimentaţie publică şi colectivă a personalului fără certificatul de instruire profesională privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă, conform reglementărilor legale în vigoare;
- nerespectarea măsurilor stabilite de normele în vigoare pentru protecţia sanitară a produselor alimentare şi consumatorilor la punctele fixe sau mobile de desfacere stradală a alimentelor şi băuturilor răcoritoare;
- nerespectarea măsurilor prevăzute de normele de igienă în vigoare privind prepararea, păstrarea, depozitarea, transportul şi servirea produselor alimentare;
- nerespectarea în unităţile de alimentaţie publică şi colectivă, în cazul meselor organizate, a obligaţiei de a păstra câte o probă din fiecare fel de mâncare servit timp de 48 de ore în spaţii frigorifice, în recipiente curate, acoperite şi etichetate;
- folosirea ouălor fără a fi dezinfectate în unităţile de alimentaţie publică;
- neasigurarea de către angajatori din orice domeniu de activitate, public şi privat, a examinărilor medicale, prin medicii de medicina muncii, la angajare, la reluarea muncii, la schimbarea locului de muncă şi a controlului medical periodic al lucrătorilor, conform reglementărilor legale în vigoare privind supravegherea stării de sănătate şi a expunerii profesionale a tuturor lucrătorilor prin servicii de medicina muncii;
- neefectuarea operaţiunilor de curăţenie şi/sau dezinfecţie a locurilor de muncă, utilajelor, ustensilelor, suprafeţelor de lucru şi a ambalajelor în condiţiile stabilite de normele igienico-sanitare în vigoare.
 
În unități nonalimentare, respectiv unități hoteliere, piscine, plăji au fost efectuate 159 controale, și au fost aplicate un număr de 29 sancțiuni contravenționale, din care 11 avertismente verbale și 18 amenzi în valoare de 50.400 lei pentru următoarele neconformități:
- nerespectarea în unităţile de cazare a normelor de igienă în vigoare privind schimbarea lenjeriei şi respectarea circuitului acesteia;
- lipsa sau asigurarea în cantităţi insuficiente din/în dotarea unităţilor a produselor biocide şi a celor de curăţare;

- neasigurarea în orice unitate de folosinţă publică a lenjeriei curate, dezinfectate şi călcate, schimbată după fiecare persoană, precum şi nerespectarea circuitului acesteia;
- utilizarea apei care nu corespunde normelor de calitate, conform reglementărilor legale în vigoare, pentru bazine de înot, ştranduri, piscine, băi publice, băi, chiuvete, spălătorii din unităţile de folosinţă publică;
- lipsa buletinelor de analiză privind calitatea apei de îmbăiere conform cerinţelor stabilite de normele în vigoare;
- amenajarea ştrandurilor, piscinelor şi bazinelor de înot fără respectarea condiţiilor stabilite prin normele de igienă în vigoare privind amplasarea şi dotarea lor;
- funcţionarea unei zone naturale amenajate pentru îmbăiere fără autorizaţie sanitară.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii