Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:41 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Două evenimente importante la RAJA Constanţa Prim-ministrul Viorica Dăncilă - „Autorităţile locale şi compania de apă RAJA au înţeles importanţa absorbţiei fondurilor europene“ (galerie foto)

ro

01 Sep, 2018 00:00 2905 Marime text
Premierul Viorica Dăncilă, alături de Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, preşedintele BERD, Jean Patrick Marquet, directorul general RAJA, Felix Stroe, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, prefectul judeţului Constanţa, Duimitru Jeacă, şi mulţi alţii au participat, ieri, la două evenimente importante ale companiei RAJA SA Constanţa. Este vorba despre  inaugurarea staţiei pentru tratarea apei potabile Palas, dar şi despre semnarea contractului de finanţare a proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a RAJA SA în perioada 2014 -2020, din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 -2020.
 
Compania RAJA Constanţa s-a implicat în mod semnificativ în absorbţia fondurilor europene, prin derularea de proiecte care să asigure îmbunătăţirea standardelor de viaţă a populaţiei şi de protecţie a mediului. Astfel, una dintre investiţiile importante realizate de RAJA SA Constanţa, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007- 2013 - „Reabilitarea şi modernizarea staţiei pentru tratarea apei potabile Palas“ -, a fost finalizată, conducând la îmbunătăţirea infrastructurii în sectorul de apă potabilă, în beneficiul sănătăţii populaţiei municipiului Constanţa.
 
Contractul de finanţare „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a RAJA SA în perioada 2014 -2020“, din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 -2020, are o valoare de 593.184.990 de euro, reprezentând 20% din valoarea alocată Axei Prioritare 3 din cadrul programului.
 
Proiectul vizează dezvoltarea de investiţii în infrastructura de apă potabilă, canalizare şi tratarea apei uzate pe raza a 52 de unităţi administrativ-teritoriale, respectiv 91 de localităţi din 6 judeţe: Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Braşov şi Ilfov. Programul va fi implementat prin 50 de contracte de lucrări şi 4 contracte de servicii.
 

„RAJA a reuşit să aducă în România peste un miliard de dolari“

 
 „RAJA Constanta este cea mai mare companie de apă şi canalizare din România. Azi (ieri - n.r.) trăim o dublă bucurie: inaugurăm cea mai modernă staţie pentru tratarea apei potabile Palas şi semnăm contractul de finanţare a proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a RAJA SA în perioada 2014-2020.  Compania noastră parcurge un traseu ascendent, rapid şi dinamic de modernizare, cu schimbări care se văd de la an la an.
 
Staţia de tratare a apei Palaz asigură apă pentru abonaţii din municipiul Constanţa şi Năvodari. Este o apă potabilă, monitorizată prin analize de laborator. Este o staţie care ne dă o apă curată, sănătoasă, cu acelaşi calităţi ca apa de izvor. Staţia de tratare a apei Palaz a fost realizată în Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Vorbim de o investiţie de peste 24 de milioane de euro, din care peste 4 milioane au fost asigurate de RAJA Constanţa. Pe 17 septembrie, vom mai semna un contract cu BERD, care se ridică la peste 100 de milioane de euro, spijinul BERD acordat companiei noastre pentru a cofinanţa investiţiile cu fonduri europene.
 
În următorii cinci ani, dezvoltarea companiei va fi la fel de dinamică cum a fost şi până acum. Compania a reuşit să aducă în România peste un miliard de dolari prin două programe operaţionale de investiţii. Este un motiv de bucurie şi, poate, să ne gândim mai mult când auzim vorbe rele la adresa companiei noastre. Toate aceste eforturi sunt şi costisitoare. Trebuie să ne conformăm la cerinţele de mediu. Compania de apă are implicaţii puternice asupra mediului. De aceea trebuie să luăm toate măsurile şi să tratăm apele uzate, să le epurăm şi să le deversăm în mare cu aceeaşi calitate cu care le-am luat.
 
În cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a RAJA SA în perioada 2014 -2020, vom extinde reţelele de apă cu peste 725 de km, vom construi 48 de staţii de tratare, peste 40 de noi surse de apă, vom construi 45 de rezervoare mari pentru înmagazinarea apei. Reţeaua de canalizare se va extinde cu 600 de km. De asemenea, vom construi 138 de staţii de pompare a apei uzate şi încă şase staţii de epurare.
 
La ora actuală, RAJA exploatează 16 staţii de epurare ultramoderne. Deci vom avea 22 de staţii de epurare moderne, adevărate uzine de tratare a apelor uzate, extrem de necesare, şi avem competenţa să le construim şi să le exploatăm. De asemenea, vom realiza un apeduct , care va porni de la Medgidia, va trece pe la Constanţa şi va ajunge pe tot litoral. Este un apeduct de peste 100 de km care va asigura apa potabilă pentru tot litoralul. Este o realizare cu care trebuie să ne mândrim“, a declarat Felix Stroe, directorul general al RAJA Constanţa.
 

„Sper ca exemplul RAJA fie un model de succes“

 
Totodată, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, prezent la eveniment, a luat cuvântul şi a punctat importanţa companiei RAJA Constanţa: „Aici este inima companiei. 40% din toate volumele pe care RAJA le operează sunt aici. Şi vorbim despre sănătate şi viaţă. Municipiul Constanţa este mândru de compania RAJA şi de echipa companiei, care a transformat o groapă de gunoi în cea mai modernă staţie. Iar dovada este următoarea: eu, primarul Constanţei, şi copiii mei bem apă de la robinet. Şi fac asta de când am văzut că tehnologia pe care o foloseşte compania este modernă. Sper ca aceste exemple de mândrie naţională să fi promovate corespunzător. Sper ca exemplul RAJA fie un model de succes. Putem învăţa şi putem replica la scară mai mică sau mai mare ceea ce s-a întâmplat aici. RAJA e un model de reuşită. Cu asemenea exemple România va deveni ceea ce trebuie să fie: un partener egal şi mândru al UE şi al NATO“.
 

Ministrul Rovana Plumb, despre investiţiile din judeţul Constanţa

 
Ministrul Rovana Plumb a precizat că Guvernul condus de Viorica Dăncilă susţine în continuare investiţiile. „Guvernul Dăncilă continuă investiţiile în beneficiul românilor. Staţia de tratare a apei potabile Palaz răspunde nevoilor populaţiei din judeţul Constanţa, dar asigură şi serviciul de apă potabilă pentru toţi turiştii care vin pe litoral. Azi (ieri - n.r.) semnăm contractul de finanţare care asigură infrastructura de apă potabilă şi reţeaua de canalizare pentru 52 de unităţi administrativ-teritoriale din şase judeţe ale României: Constanţa, Ialomiţa, Braşov, Ilfov, Dâmboviţa şi Călăraşi. Aşadar, este un proiect regional, în valoare de 600 de milioane de euro, ai cărui beneficiari sunt peste 700.000 de locuitori“, a menţionat Rovana Plumb.
 
Tot ea a precizat că actualul cabinet de miniştri va continua investiţiile, prin programul Infrastructură mare, în judeţul Constanţa. „În domeniul naval avem modernizarea ecluzelor Agigea, Ovidiu lui Cernavodă. Vom moderniza două galerii de apă ale ecluzelor Ovidiu şi Năvodari şi vom realiza trei staţii de pompare care protejează împotriva inundaţiilor. Proiectul de mărire a suprafeţei României prin extinderea plajelor va continua. Dacă în prima etapă a proiectului am reuşit să mărim suprafaţa României cu 44 de hectare, acum suntem pregătiţi să semnăm, în luna septembrie, contractul de  finanţare pentru reducerea eroziunii costiere pe o lungime de peste 30,54 de km, de la Năvodari până la 2 Mai. Valoarea contractului este de un miliard de euro“, a mai anunţat ministrul Fondurilor europene.
 

„Ne dorim să ajungem la un grad de absorbţie a fondurilor europene de 25%“

 
Şi premierul Viorica Dăncilă a vorbit de valoarea absorbţiei fondurilor europene. „Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră, să particip la două evenimente importante pentru îmbunătăţirea serviciilor publice pentru cetăţeni: inaugurarea staţiei de tratare a apei Palaz, care a fost reabilitată şi modernizată, şi la semnarea contractului de finanţare pentru proiectul de finanţare pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată.
 
Autorităţile locale şi RAJA au înţeles importanţa absorbţiei fondurilor europene. Guvernul României şi-a propus să crească gradul de absorbţie a fondurilor europene şi să avem cât mai multe investiţii în România. Astfel, dacă la sfârşitul anului 2016, gradul de absorbţie a fondurilor europene era de 16%, prin efortul ministrului Fondurilor Europene şi al autorităţilor publice locale, în 2018, avem un grad de 19% de absorbţie a fondurilor europene. Ne dorim ca, până la sfârşitul acestui an, să ajungem la un grad de absorbţie a fondurilor europene de 25%. Am convingerea că vor urma şi alte investiţii importante pentru municipiul şi judeţul Constanţa“, a punctat prim-ministrul.
 
În final, directorul general al RAJA SA Constanţa a transmis oficialilor Guvernului României că va continua acest drum greu. „Cu sprijinul primarului municipiului Constanţa şi al tuturor autorităţilor publice, vom continua acest drum greu, dar vom fi fermi, dinamici şi ascen
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii