Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:56 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu National maine in Italia

ro

09 Apr, 2009 10:15 1669 Marime text
Presa din Italia anunţă mâine doliu naţional, în memoria victimelor care au murit în urma cutremurului. Numărul morţilor până la acest moment se ridică la 272, dintre care 16 sunt copii.

17.722 de persoane au fost adăpostite în 2.962 de corturi, însă problema cea mai gravă este a celor 28.000 de persoane rămase fără case.

Majoritatea ziarelor din Peninsulă vorbesc astăzi despre numărul victimelor înregistrate în urma cutremurului de luni, 6 aprilie, din Abruzzo. Evacuaţii trebuie să plătească taxa de tranzit pe autostradă pentru a se întoarce să-şi recupereze lucrurile, iar Berlusconi anunţă pedepse severe pentru hoţi. Ministrul de Interne, Roberto Maroni, nu este de acord cu suprimarea unui articol dintr-un Decret de Lege care prevedea expulzarea imigranţilor ilegali. Cotidianul Adevărul face o selecţie a titlurilor de astăzi din presa italiană.

"Nou bilanţ: 272 de morţi. Mâine doliu naţional", scrie cotidianul „Corriere della Serra". Creşte numărul victimelor şi a dispăruţilor: 272 de morţi, dintre care 16 sunt copii. Se înregistrează 1179 de răniţi, conform cifrelor furnizate de ministrul pentru Raportul cu Parlamentul, Elio Vito. Numărul dispăruţilor este însă incert. 11 dispăruţi conform declaraţiilor ministrului Vito, însă conform datelor furnizate de Antonio Gambardella, şeful Corpului Naţional al Pompierilor, au fost date dispărute 20-30 de persoane. Şase corpuri rămân neidentificate. Centrul istoric al oraşului L'Aquila  a fost închis, iar Silvio Berlusconi se declara mulţumit de modul în care au acţionat forţele de prim-ajutor din zona afectată de cutremur. 17.722 de persoane au fost adăpostite în 2.962 de corturi, însă problema cea mai gravă este a celor 28.000 de persoane rămase fără case. Cotidianul "Il Messaggero" titrează:

"Berlusconi: Donaţii doar în sume de bani. Şacalii vor fi pedepsiţi", pentru reconstrucţia clădirilor prăbuşite va fi nevoie de foarte mulţi bani. Primul ministru, Silvio Berlusconi, i-a invitat pe cei care vor să facă donaţii, ca acestea să fie doar sub formă de sume de bani şi a adăugat că oraşul L'Aquila se află într-o situaţie dramatică.

Sunt foarte multe clădiri cu valoare istorică care vor trebui renovate, iar altele complet reconstruite. Cât despre hoţii de locuinţe care au invadat oraşul, premierul spune că aceştia vor fi aspru pedepsiţi şi că intenţionează să introducă o nouă lege împotriva şacalilor.

"Maroni furios: amnistie pentru alte mii de immigranţi ilegali" ,titrează cotidianul "Il Sole 24 Ore". Ministrul de Interne, Roberto Maroni, nu-şi poate stăpâni furia în ceea ce priveşte aprobarea aprobarea scrutinului secret a amendamentelor  Partidului Democrat şi al Uniunii Democraţilor Creştini şi de Centru  în ceea ce priveşte Decretul de Lege al siguranţei publice. Prin aprobarea acestui decret se prevede suprimarea articolul 5 în ceea ce priveşte expulzarea immigranţilor. Maroni afirmă ca eliminarea acestui articol din decretul de lege înseamnă o adevărată amnistie pentru imigranţii ilegali şi spune că îi va cere personal primului ministru reintroducerea în Senat a acestei norme.

"Evacuaţii plătesc taxa de tranzit pe autostradă ca să-şi recupereze lucrurile", titrează tot cotidianul "Corriere della Serra". Mii de persoane, care au fost obligate să-şi părăsească locuinţele din oraşul L'Aquila şi din zonele apropiate afectate de cutremur, au fost transferate şi cazate în hoteluri situate la ţărmul mării. De două zile acestea fac "naveta" spre locuinţele pierdute pentru a vedea ce se mai poate recupera din lucrurile pierdute. Însă pentru aceasta trebuie să parcurgă o porţiune de autostradă şi deci trebuie să platească şi taxa de tranzit. Potrivit martorilor, n-au fost scutite de plata acestei taxe nici forţele de prim-ajutor sau cele ale poliţiei. Însă directorul de personal al firmei care gestionează autostrada "A24" a dezminţit afirmaţiile martorilor şi spune că mijloacele de transport cu materiale de prim-ajutor sunt scutite de plata taxei de tranzit.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cf. Olga TODIROAE (89 de ani si 3 luni, Satul Timisesti, Judetul Neamt) 10 Apr, 2009 03:47 "De pe patul meu de suferinta unde zac imobilizata si fara sa vad: Fiecare tara are ceva .... acum saraca Italie .... saracii copii si batranii din spitale lovite de cutremur .... saracele lehuze din maternitati lovite de cutremur .... Eu ma rog la DUMNEZEU sa-i ierte si sa-i odihneasca-n pace pe cei peste 270 de italieni, romani si a. care si-au pierdut viata la cutremurul din Italia .... Eu imi amintesc: †Ionica -- Dumnezeu sa-l odihneasca -- povestea cum alaturi de italieni (puscariasi pe viata ....) a luptat din greu la Cotul Donului in prima linie pentru binele Europei .... Eu ma rog la DUMNEZEU sa ajute Italia si Poporul civilizat italian ...."