Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:30 31 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Diploma Europeană pentru Arii Protejate, reînnoită pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării

ro

12 Oct, 2020 15:34 885 Marime text


Diploma Europeană a Ariilor Protejate a fost reînnoită, pentru a treia oară, pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Acesta este una dintre cele mai prestigioase distincţii din Europa, atât datorită criteriilor ştiinţifice care trebuie respectate, cât şi mecanismului de monitorizare continuă a respectării acestora, informează reprezentanții ARBDD.

Iată comunicatul transmis în acest sens de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării:

Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” informează despre decizia din 23 septembrie 2020 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei de a reînnoi, pentru a treia oară şi pentru o durată de 10 ani, distincţia de spaţiu european protejat pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării. Diploma Europeană a Ariilor Protejate este una dintre cele mai prestigioase distincţii din Europa, atât datorită criteriilor ştiinţifice care trebuie respectate, cât şi mecanismului de monitorizare continuă a respectării acestora.

 Diploma a fost acordată Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării începând cu anul 2000 deoarece, prin zonele sale umede care adăpostesc o floră şi o faună extrem de diversă, are o valoare biologică, peisagistică şi culturală deosebită pentru Europa. Cu ocazia reînnoirii distincţiei, Consiliul Europei a formulat mai multe recomandări, printre care şi includerea în Planul de Management al RBDD aflat în revizuire a dispozițiilor specifice dedicate schimbărilor climatice și modului de abordare a acestora în legătură cu conservarea pe termen lung a speciilor endemice dar și necesitatea asigurării unui buget de bază pentru administrarea RBDD și creșterea numărului de angajați ai ARBDD până la limita maximă prevăzută pentru a permite autorității îndeplinirea sarcinilor și obligațiilor administrative și desfășurarea eficientă a activității.

 Informaţii suplimentare
 Consiliul Europei acordă din 1965 Diploma Europeană a Ariilor Protejate, acelor regiuni care prezintă o importanţă deosebită pentru conservarea diversităţii biologice, geologice şi peisagistice din Europa. Unul din criteriile esenţiale ale acordării Diplomei este ca aceste zone să fie cuprinse în cadrul unui sistem adecvat de protecţie. Procesul care precede acordarea şi reînnoirea Diplomei presupune analiza documentaţiilor tehnice transmise de statele membre ale Consiliului Europei, precum şi vizite efectuate de experţi independenţi în zonele protejate. Rolul Diplomei este pe de o parte de a răsplăti statele membre pentru eforturile întreprinse în vederea protejării anumitor zone şi, pe de altă parte, prin faptul că este acordată pentru o perioadă limitată, care poate fi prelungită, de a încuraja statele membre să continue demersurile de protejare a acestor zone.
Despre ARBDD
 Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) este instituția publică înființată în anul 1990 cu menirea de a institui un regim special de administrare a patrimoniului natural din domeniul public de interes național al Rezervației Biosferei Delta Dunării, în scopul conservării sale și al refacerii habitatelor degradate, în corelație cu activitățile economice ale populației locale sau limitrofe, atribuții conferite prin Legea 82/1993, modificată și completată ulterior.

Ti-a placut articolul?

Comentarii