Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din ce in ce mai mult Licitatie reluata pentru scoala de scafandri din Tabacarie

ro

26 May, 2010 03:33 1935 Marime text
cap_10.jpg Au fost modificate cerinţele pentru capacitatea tehnică a ofertanţilor şi valoarea estimată a lucrărilor

Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România (ANSPSR) a lansat o nouă procedură de achiziţie pentru construcţia şcolii de scafandri şi salvamari care se va înălţa fix pe malul lacului Tăbăcărie.

Este al doilea anunţ de participare lansat de ANSPSR pentru acest obiectiv. Concret, în urmă cu aproximativ o lună, pe 16.04.2010, ANSPSR a mai lansat o procedură de achiziţie. Noua procedură de achiziţie a fost demarată prin anunţul de participare publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) pe 21.05. O primă diferenţă între cele două anunţuri de participare este valoarea estimată, cea din ultimul anunţ fiind mai mare cu 186.162,38 lei. Mai exact, valoarea estimată publicată în anunţul de participare din 16.04 este de 2.733.844,62 lei fără TVA, iar cea din anunţul de pe 21.05, de 2.920.007 lei fără TVA. Ciudat este faptul că deşi s-a demarat o nouă procedură de achiziţie pentru construcţia şcolii de scafandri, prima nu a fost anulată. În SEAP şi prima procedură figurează ca fiind în desfăşurare.

Oancea: „Nu mă mai deranjaţi"

Pentru a afla care dintre licitaţii este cea validă, l-am contactat telefonic pe preşedintele ANSPSR, afaceristul Gheorghe Oancea. Departe de a risipi misterul, Oancea a putut doar să declare: „Nu mă mai deranjaţi".

Dar să revenim la obiectul licitaţiei. Afaceristul Oancea vrea să construiască o şcoală de scafandri şi salvamari cu bani europeni şi caută un constructor priceput la o astfel de investiţie.

Arătam anterior că pentru construcţia şcolii de scafandri şi salvamari, ANSPSR, fondată de Gheorghe Oancea - apropiatul primarului Mazăre şi al preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu - a pus mâna pe un teren de aproape 2.000 mp, în buricul Constanţei, pe malul lacului Tăbăcărie. Investiţia se realizează în baza unui contract de asociere încheiat cu Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa. Interesant este termenul de asociere dintre RAEDPP şi asociaţia lui Gheorghe Oancea, care a fost stabilit pentru o perioadă de 25 de ani.

Teren de circa 2.000 mp, pe malul lacului, cu minim 200 euro lunar

O altă clauză din acest contract, care bate la ochi şi care ar stârni indignarea oricui, este cea de la Art. 6, Capitolul VI, privind distribuirea profitului impozabil. La acest articol se precizează că ANSPSR va beneficia de 80% din profitul impozabil al asocierii, iar RAEDPP de 20%, cu condiţia ca această cotă, de 20% din profit, cuvenită RAEDPP, să nu fie mai puţin de, atenţie, 200 de euro lunar! Din cele prezentate până acum, în mintea oricărui om cu oarecare capacitate de sinteză, rămâne faptul că ANSPSR va dispune, pentru o perioadă de 25 de ani, de un teren de 869 mp pe malul lacului Tăbăcărie, pentru infima sumă de 200 de euro lunar. Ca un exemplu concret, dacă ne uităm la oferta agenţiilor imobiliare, nu poţi închiria un apartament de două camere într-o zonă bunicică a Constanţei, fără 250 euro lunar. Cu toate acestea, asocierea dintre RAEDPP şi ANSPSR dovedeşte că se pot face afaceri bune cu municipalitatea.

Contractul este însă „completat" de un act adiţional, care prevede că se măreşte suprafaţa pusă la dispoziţie de către RAEDPP. Mai exact, în loc de 290,18 mp suprafaţă construită şi 869 mp teren, ANSPSR va avea la dispoziţie, în următorii 25 de ani, cu minimum 200 de euro lunar, suprafaţa construită de 290,18 mp şi 1.537 mp teren, adică aproape dublu, faţă de suprafaţa de teren iniţială. Foarte interesant este şi faptul că terenurile au fost trecute din domeniul public în domeniul privat, ceea ce înseamnă că suprafeţele vor putea fi scoase la vânzare, la momentul oportun.

Se caută firmă specialistă în construcţii hidrotehnice

Revenind la licitaţia pentru construcţia şcolii de scafandri şi salvamari, precizăm că deschiderea ofertelor este programată să aibă loc pe 7 iunie, începând cu ora 12.00, la sediul ANSPSR din strada Gheorghe Lazăr nr. 5. De precizat că termenul de finalizare al lucrării este de opt luni de la data atribuirii contractului. Garanţia de participare este de 50.000 lei, iar garanţia de bună execuţie de 5% din preţul fără TVA al contractului. Se cere ca ofertanţii să aibă o cifră de afaceri medie anuală de cel puţin 5.000.000 lei.

O altă diferenţă faţă de primul anunţ este că în cel de-al doilea se specifică faptul că se vor prezenta cel mult două contracte de execuţie de construcţii cu structuri metalice şi execuţia unei construcţii hidrotehnice cum ar fi: piscină din beton, bazin de înot acoperit, bazin de tratament, bazin de decantare (minim 200 mc), rezervor de apă din beton (minim 200 mc). În primul anunţ, la capacitatea tehnică, nu erau specificate toate aceste categorii de construcţii hidrotehnice, fiind menţionat doar bazinul de înot. Aşadar, pot participa la licitaţie şi firmele care au efectuat şi alte tipuri de construcţii hidrotehnice, în afara unui bazin de înot.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii