Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:32 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea! Începe perioada prohibiției la scrumbie în Delta Dunării

ro

29 Mar, 2024 15:49 594 Marime text
Prohibiţia pescuitului în scop comercial, familial şi recreativ al scrumbiei de Dunăre începe duminică, în Delta Dunării, specia de peşte apreciată pentru calităţile gustative urcând în această perioadă pe fluviu pentru a se reproduce, conform Agerpres.ro

În aceste condiţii, capturarea exemplarelor de scrumbie va fi interzisă în perioada 31 martie - 9 aprilie, pe Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, precum şi în perioada 5-19 aprilie, între Ceatal Chilia şi Vadul Oii.

De altfel, sâmbătă, 9 aprilie, începe prohibiţia generală a pescuitului în România, conform Ordinului nr. 561/2023/11/2024 aprobat de Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului, activitatea comercială şi recreativă urmând să fie reluată în bazinele naturale pe data de 8 iunie, cu excepţiile amintite în actul normativ menţionat.

Perioada de prohibiţie a pescuitului se stabileşte în funcţie de perioada de reproducere a resursei acvatice, aşa încât aceasta să fie protejată, în vederea unei exploatări durabile.

Scrumbia este una dintre cele mai importante specii pentru pescuitul industrial în arealul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi una din puţinele specii migratoare din Dunăre. Ea se capturează în cantităţi mici în Marea Neagră, ponderea deţinând-o pescuitul în Dunăre care se desfăşoară în timpul migraţiei, cu stabilirea unor intervale de prohibiţie.

Specia este una dintre cele mai apreciate pentru calităţile gustative. În ciuda musculaturii dorsale cu oase mărunte, carnea are un gust deosebit de fin şi un procent ridicat de grăsimi. Se mănâncă în stare proaspătă, prăjită, saramură sau grătar, cât şi sărată şi afumată, marinată şi, mai rar, în ulei.

Potrivit lucrării "Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării", de cercetătorul Vasile Oţel, specia este protejată şi se află pe Lista roşie a Rezervaţiei. De-a lungul timpului, capturile din această specie înregistrate în Deltă au scăzut de la 2.507 tone, maximum raportat oficial în anul 1975, la 23 de tone, în anul 1999, nivelul minim raportat în perioada 1960-2004. 

Agerpres.ro

Citește și: 

ARBDD. Ce trebuie să știe pescarii despre pescuitul scrumbiei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii