Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:54 01 11 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declarația lui Klaus Iohannis, privind situația din Republica Moldova

ro

12 Nov, 2019 15:35 581 Marime text

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre situația din Republica Moldova, afirmând că Guvernul condus de Maia Sandu a făcut progrese importante în implementarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeană.

Iată conținutul integral al declarației lui Klaus Iohannis:  

„Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi.

În cele cinci luni de la preluarea mandatului, Guvernul condus de Maia Sandu a făcut progrese importante în implementarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeană, în scopul promovării valorilor democrației și statului de drept, în lupta împotriva corupției și asigurarea independenței justiției, precum și în domeniul economic și social, reforme menite să asigure creșterea nivelului de prosperitate și securitate al cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, Guvernul Maia Sandu a reușit să restabilească încrederea partenerilor de dezvoltare, mai ales a Uniunii Europene, premisă esențială pentru reluarea sprijinului politic și financiar internațional pentru Republica Moldova.

România a exprimat ferm sprijinul pentru eforturile Guvernului de la Chișinău, în condițiile angajamentului clar și hotărât al coaliției guvernamentale pentru parcursul european și pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

În perioada premergătoare moțiunii de cenzură, România a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm forțelor politice de la Chișinău pentru responsabilitate și depășirea impasului politic, încurajând identificarea unei soluții care să asigure stabilitatea, să continue reforma Justiției și să permită Guvernului să mențină parcursul european.

În contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european.”, a menționat președintele Klaus Iohannis.

Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța 

Citește și: Guvernul Republicii Moldova, condus de Maia Sandu, a căzut la moțiunea de cenzură depusă de pro-rușii de la PSRM​ 

Ti-a placut articolul?

Comentarii