Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:39 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaraţia consacrată marcării a 30 de ani de la Revoluţia din 1989, adoptată de Parlament

ro

16 Dec, 2019 14:29 1690 Marime text
Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, în şedinţa solemnă de luni, o Declaraţie consacrată marcării a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, în care subliniază că lupta poporului român împotriva comunismului trebuie să constituie în continuare o sursă de inspiraţie morală şi politică pentru a face faţă provocărilor lumii de astăzi, potrivit agerpres.ro. 

"În contextul aniversării a 30 de ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989 şi căderea comunismului, Parlamentul României condamnă în termenii cei mai categorici actele de agresiune, crimele împotriva umanităţii şi încălcările flagrante ale drepturilor omului săvârşite de regimul comunist", se precizează în Declaraţia adoptată de Parlament.

Legislativul îşi exprimă recunoştinţa faţă de "toate actele de dizidenţă manifestate sub orice formă împotriva regimului comunist, începând cu lupta de rezistenţă anticomunistă din munţi, Revolta muncitorilor de la Braşov din 1987 şi încheind cu recunoştinţa faţă de curajul şi jertfa revoluţionarilor români din 1989".

Potrivit documentului, parlamentarii îşi manifestă respectul profund faţă de fiecare victimă a regimului comunist totalitar şi a Revoluţiei. Ei reafirmă ataşamentul faţă de principiile, valorile şi ţelurile Revoluţiei Române şi susţin "necesitatea continuării consolidării democraţiei şi valorilor universale ale drepturilor omului, accelerarea procedurilor de retrocedare a bunurilor confiscate abuziv în perioada regimului comunist, dezvoltarea economică echilibrată a ţării, întărirea statului de drept, acţiunile pentru o solidaritate puternică între naţiunile Europei".

De asemenea, "Parlamentul condamnă hotărât manifestarea sub orice formă a ideilor totalitariste, comuniste, populiste şi naţionaliste şi dezaprobă orice manifestare care urmăreşte denaturarea faptelor istorice şi utilizează un simbolism şi o retorică specifică propagandei totalitare, inclusiv rasismul, antisemitismul şi ura faţă de minorităţile naţionale".

În documentul adoptat se accentuează "importanţa continuării demersurilor Justiţiei de a identifica şi a trage la răspundere vinovaţii pentru decesul a peste 1.000 de persoane în Revoluţia din decembrie 1989".

"Parlamentul sprijină demersurile autorităţilor abilitate în procesul de deconspirare a tuturor celor care au contribuit la funcţionarea regimului comunist odios şi subliniază că lupta poporului român împotriva comunismului şi Revoluţia Româna din decembrie 1989 trebuie să constituie în continuare o sursă de inspiraţie morală şi politică pentru a face faţă provocărilor lumii de astăzi, printre care necesitatea edificării unei lumi mai echitabile, a României democratice, a unei societăţi şi comunităţi deschise şi tolerante", se mai arată în Declaraţia adoptată de Parlament.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii