Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:00 01 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), în scădere

ro

05 Mar, 2023 11:34 1146 Marime text
foto: pixabayDebitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere până la valoarea de 7.700 metri cubi pe secundă (mc/s) în următoarele zile, situându-se sub media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s), potrivit prognozei săptămânale emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) citate de Agerpres.ro

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere, exceptând partea a doua a intervalului când vor fi în scădere pe sectorul Gruia - Cernavodă.

Hidrologii estimează pentru luna martie un debit maxim al Dunării de 9.200 mc/s şi unul minim la 5.500 mc/s.

Prognoza pentru râurile din România arată că debitele medii zilnice vor fi în general în scădere, în perioada 5 - 11 martie a.c., exceptând râurile din sudul şi estul ţări, unde vor fi în general staţionare.

Pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.

Prognoza lunară pentru râurile interioare emisă de INHGA arată că în luna martie 2023 regimul hidrologic se va situa la valori peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu (exceptând râul Gilort), Bistriţa şi cursul inferior al Mureşului.

Pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa sub normalele lunare, cu valori cuprinse între 80-100% pe râurile din bazinele hidrografice: Gilort, Olt, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Suceava, bazinele superioare şi mijlocii ale Mureşului, Trotuşului şi Moldovei şi pe cursul Prutului, ȋntre 50-80% pe cursul Siretului şi pe cursul mijlociu şi inferior al Totuşului şi pe cursul inferior al Moldovei, ȋntre 30-50% în bazinul Vedei, pe afluenţii Prutului şi pe râurile din Dobrogea şi sub 30% în bazinul hidrografic Bârlad.

De asemenea, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi) existente la începutul lunii martie în bazinul mijlociu al Oltului vor fi în prima decadă în extindere şi intensificare pe râurile din zona de munte din nordul ţării, apoi vor intra într-un proces de diminuare, restrângere şi eliminare.

Hidrologii avertizează că în luna martie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri, îndeosebi din zonele de munte din vestul, nordul şi sudul ţării, datorită precipitaţiilor lichide, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării. 

Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii