Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:28 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De acum avem un pretext 30 de minute de somn după ce sună alarma ajută la îmbunătățirea funcției creierului

ro

11 Dec, 2023 18:25 821 Marime text
Sursa foto: Pixabay



 
  • Oamenii de știință de la Institutul pentru Cercetarea Stresului și Departamentul de Psihologie de la Universitatea din Stockholm au efectuat un studiu care a arătat că întârzierea trezirii dimineața poate fi benefică pentru sănătate. Publicat în Journal of Sleep Research (JSR), raportul descrie două experimente în care oamenii de știință au analizat efectele acestei practici asupra organismului, potrivit știripesurse.ro.

Mai mult de jumătate dintre oameni, judecând după studiile anterioare, preferă să amâne trezirea după primul sunet de alarmă. Scopul studiului a fost de a afla dacă un astfel de obicei are consecințe negative asupra sănătății, inclusiv o scădere a abilităților de gândire, lipsa somnului, schimbări de dispoziție și multe altele.

Cele două experimente și rezultatele

Oamenii de știință au efectuat două experimente care au implicat oameni care s-au trezit imediat după primul sunet de alarmă și cei care au amânat trezirea pentru o dată ulterioară. O atenție deosebită a fost acordată nivelului de cortizol asociat stresului și produs la trezire de glandele suprarenale.

Rezultatele au arătat că trezirea întârziată nu a afectat negativ caracteristicile somnului. Interesant, totuși, că somnul în primele 30 de minute după trezire îmbunătățește abilitățile de gândire și nu afectează nivelul de cortizol.
 
Citește și
Ingrediente toxice din cosmetice pe care trebuie să le eviți cu orice preț
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii