Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:26 26 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dan Vîlceanu „Nu vor exista niciun fel de probleme la plata salariilor şi a pensiilor sau a altor drepturi către cetăţenii români“

ro

24 Nov, 2021 14:45 465 Marime text
Dan Vîlceanu, ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a declarat astăzi în timpul audierilor de la Parlament că nu vor exista niciun fel de probeleme la plata salariilor şi a pensiilor sau a altor drepturi către cetăţenii români. 

Vîlceanu a menționat că vineri va avea loc o rectificare bugetară pentru asigurarea sumelor necesare în acest sens.

"Nu este o gaură la bugetul de pensii. În fiecare an există rectificări bugetare în luna noiembrie sau decembrie, dar anul acesta a fost un an special pentru că nu am avut un guvern cu puteri depline care să poată adopta ordonanţe de urgenţă. Bugetul de pensii este o estimare pe care o facem la începutul anului şi în fiecare an estimarea este ajustată la ultima rectificare bugetară astfel încât niciodată nu au fost probleme şi nici anul acesta nu vor fi probeleme. Chiar ieri am avut o întâlnire cu viitorul ministru al Finanţelor, am discutat despre rectificare. Am simţit nevoia şi mi s-a părut normal să participe la această discuţie despre rectificare, pentru că este şi ministrul care va semna rectificarea. Şi aşa cum am declarat nu este nicio gaură", a precizat Vîlceanu, la finalul dezbaterilor din comisiile reunite de specialitate din Parlament , după ce a primit aviz favorabil pentru portofoliul de la MIPE, conform Agerpres.ro.


Întrebat dacă ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, minte în legătură cu lipsa banilor pentru pensii, el a răspuns că "doamna Turcan a făcut o declaraţie şi sunt convins că a făcut-o la supărare".

"Vă repet în fiecare an toate aceste ajustări se fac la rectificarea bugetară care are loc de obicei în noiembrie sau începutul lui decembrie. (...) Nu există o gaură, există o rectificare bugetară, care în condiţiile în care nu am fi avut această criza politică s-ar fi întâmplat deja şi nu aveam această discuţie. Acestă discuţie există pentru că doamna Turcan a fost foarte supărată şi pentru că nu am putut face rectificarea bugetară nefiind un guvern cu puteri depline mai devreme, atâta tot. Vineri din câte ştiu va fi adoptată rectificarea bugetară şi nu vor exista niciun fel de probleme la plata salariilor şi a pensiilor sau a altor drepturi către cetăţenii români", a adăugat acesta.


Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat recent că nu ar exista bani pentru pensii, iar adevărul va ieşi la iveală cel mai probabil în prima şedinţă de Guvern, când se va face rectificarea bugetară, menţionând că pentru luna noiembrie a fost nevoie să se ia bani de la alocaţii pentru a alimenta bugetul de pensii.

"Realitatea este că pare în dezbaterea publică să fie cuvântul meu contra cuvântul altora. Adevărul va ieşi la iveală cel mai probabil în prima şedinţă de Guvern, când se va face rectificarea bugetară şi de la bugetul de stat va fi subvenţionat bugetul Ministerul Muncii şi bugetul asigurărilor sociale de stat cu suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru luna decembrie. Eu am spus lucrul acesta în şedinţa de guvern, evident aproape zilnic, dacă nu de mai multe ori pe zi, şi dorinţa mea cea mai mare a fost să rezolv instituţional, pentru că dreptul la pensie este un drept după zeci de ani de muncă, pentru nişte oameni, şi mi se pare normal ca în calitate de ministru al Muncii să încerc să rezolv aceste lucruri cu ministrul Finanţelor şi cu premierul. Din nefericire, mi-a fost întoarsă inclusiv propunerea de hotărâre de guvern pentru că nu erau bani în fondul de rezervă şi am fost nevoită să luăm bani de la alocaţii pentru luna noiembrie astfel încât să alimentăm bugetul de pensii pentru luna noiembrie şi am transmis foarte multe cereri Ministerului de Finanţe", a spus Turcan, la Parlament, întrebată de ce a aşteptat atât de mult pentru a anunţa public că nu există bani pentru pensii.

Sursa: Agerpres.ro
Sursa foto: Facebook/Dan Vîlceanu

Ti-a placut articolul?

Comentarii