Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:15 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cupa „Ali Erdurahan” la Kureș pentru primarul Ancuța Belu UDTTMR și administrația locală din Mihail Kogălniceanu, partenere într-un proiect de promovare a tradițiilor tătarilor din localitate (galerie foto)

ro

02 Jun, 2014 00:00 3272 Marime text
 Localnicii din Mihail Kogălniceanu au petrecut, ieri, o după-amiază de neuitat cu prilejul desfășurării celei de-a XV-a ediții a Cupei „Ali Erdurahan” la kureș. Competiția, devenită o tradiție pentru comunitatea locală din Mihail Kogălniceanu, a fost organizată și anul acesta de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România prin filiala locală, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Mihail Kogălniceanu. La cele două categorii ale competiției s-au înscris numeroși concurenți, toți visând dacă nu la adjudecarea premiului cel mare, respectiv batalul, măcar la câștigarea celui de-al doilea premiu, bayrakul. La categoria 18-23 de ani, câștigători au fost Denis Curti - locul I și Ionuț Velichea - locul al II-lea, în timp ce la categoria Open, premiile au fost adjudecate de Denis Gelil - locul I și Cornel Stere - locul al II-lea, lupta fiind una foarte strânsă în cea din urmă categorie.
Cupa „Ali Erdurahan” nu a ajuns însă numai la cei doi câștigători ai locului I. Una dintre cupe a fost oferită primarului comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuța Belu, iar o alta președintelui UDTTMR, Gelil Eserghep.
Organizatorii au pregătit pentru pauza dintre cele două categorii și un program artistic susținut de ansamblurile locale. Spectatorii, care au luat cu asalt parcul din comună, au urmărit un program artistic diversificat, cu muzică și dansuri populare românești, dar și aromâne și tătărești, precum și dans modern.
„Faptul că astăzi s-a adunat aici atât de multă lume este dovada clară că tătarii sunt o comunitate deosebit de importantă pentru noi, sunt respectați și iubiți. Trăim împreună de sute de ani pe aceste meleaguri și tradițiile, de la cele culturale la cele culinare, ne-au devenit familiare, pe unele le-am încetățenit și noi, populația majoritară, un exemplu în acest sens fiind chiar competiția de kureș de astăzi la care concurează nu numai luptători tătari, kureșul fiind prin definiție sportul tradițional al tătarilor, dar și luptători din rândul populației majoritare”, a declarat primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuța Belu.
Președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a mulțumit la rândul său pentru buna colaborare cu autoritățile locale din Mihail Kogălniceanu, apreciind ca deosebit de importantă implicarea Primăriei și Consiliului Local în derularea unor proiecte menite a promova tradițiile tătarilor din Dobrogea.
Competiţia de kureş are o semnificaţie aparte la Mihail Kogălniceanu, ea fiind an de an atât un prilej de promovare a tradiţiilor tătarilor, dar şi unul de cinstire a memoriei celui care a încetăţenit acest sport, în urmă cu aproximativ 20 de ani, în rândul etnicilor tătari din localitate. Este vorba despre Ali Erdurahan, fost preşedinte al filialei locale a UDTTMR.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii