Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:26 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a fost descoperită penicilina, antibioticul care a revoluționat medicina

ro

28 Sep, 2021 11:41 1383 Marime text
  • Testarea noului medicament a dat roade din prima, cercetătorul descoperind că substanţa distruge bacteriile, chiar şi diluată de 1.000 de ori.
În urmă cu 89 de ani, omenirea a fost marcată de o descoperire care a schimbat practic cursul medicinii, printr-o nouă şansă la viaţă.

În anul 1928, într-o zi urâtă de septembrie, bacteriologul scoţian Alexander Fleming se afla în laboratorul său din spitalul londonez Sainz Mary’s.

Fleming lucra la un experiment prin care încerca să afle secretele unei bacterii, astfel încât să găsească leacul potrivit împotriva bolilor care măcinau multe suflete.

Pe masa sa de lucru se aflu mai multe recipiente de sticlă pe care se dezvoltau bacteriile analizate. Într-unul din recipiente a observat cu un mucegai de culoare verde-albăstrui, care ataca bacteriile, aproape dizolvându-le.

Bacteorologul nu se afla singur în laboratorul său,  astfel că și-a informat vizitatorul că are presimţirea că se va întâmpla ceva important pentru omenire, scrie Adevărul. 

A reluat cercetarea a doua zi, iar misteriosul mucegai l-a studiat la microscop şi a remarcat că era acoperit de pete verzi. I s-a spus Penicillium notatum, Fleming botezând-o şi mai simplu, penicilina.

Testarea noului medicament a dat roade din prima, cercetătorul descoperind că substanţa distruge bacteriile, chiar şi diluată de 1.000 de ori. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii