Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Crucea Marinarilor de pe faleza Cazinoului din Constanţa, „vegheată” de o apariţie neobişnuită (galerie foto)

ro

27 Feb, 2017 08:51 5519 Marime text
Sub soarele blând, pe faleza Cazinoului din Constanţa, din când în când, trecătorii se opresc să privească omagiul adus marinarilor căzuţi la datorie, în timpul misiunilor. Un monument ce surprinde emoţie, iar este întotdeauna actuală.

Un astfel de omagiu a fost vehiculat încă din anii `20. După ani de discuţii, în 1939, Comitetul de iniţiativă al Ligii Navale Române, susţinut de Asociaţia Cultul Eroilor, a lansat următorul apel:

„O singură categorie de eroi nu are până acum monument: marinarii, deşi ambele maluri ale Dunării, dela Turnu Severin până la gurile ei, ţărmurile şi fundul Mării Negre, de la Vâlcov la Balcic sunt presărate cu osemintele lor. Chiar mările şi oceanele îndepărtate au primit în adâncurile lor cutreierătorii români. A sosit vremea să se facă dreptate şi acestor modeşti eroi ai apelor, în luptă aprigă cu primejdia chiar în timp de pace, căzuţi la datorie nu numai pe puntea navelor, dar şi la uscat, ca infanterişti ori tunari, sau în aer, ca aviatori“.


Lângă numele marinarilor care au pierit în misiuni, se poate observa pe una dintre plăci chipul unui bărbat. Cu puţină imaginaţie, se disting părul, fruntea, ochii, nasul proeminent şi chiar bărbia!



Vă lăsăm în „compania” imaginilor suprinse de redactorii ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii