Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:55 01 12 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE. Constanța Comandantul de cursă lungă Bogdan Rusu, decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă”, în grad de Cavaler

ro

11 Jun, 2021 11:02 2680 Marime text
  • Pe 13 septembrie 2020, nava „COSCO Malaysia“, la comanda căreia se afla românul Bogdan Rusu, a salvat patru marinari aflați pe un velier în Golful Mexic.

Astăzi, la Monumentul Crucea Marinarilor de pe faleza Cazinoului din Constanța, a avut loc decorarea cu Ordinul „Virtutea Maritimă”, în grad de Cavaler, a comandantului de navă Bogdan Rusu, pentru acțiunea de salvare pe mare a patru persoane aflate pe un velier în derivă, în Golful Mexic, în luna septembrie a anului trecut.

Distincția, oferită de Administrația Prezidențială, a fost înmânată de prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.

Pe 13 septembrie 2020, nava „COSCO Malaysia“, la comanda căreia se afla comandantul de cursă lungă Bogdan Rusu, a salvat patru marinari aflați pe un velier în Golful Mexic.

Evenimentul a avut loc la aproximativ 68 de mile vest de Clearwater, în jurul orei 11 dimineața (local GMT), în timpul furtunii tropicale Sally.

Cei patru marinari ai velierului „Yes Dear” erau în mare pericol, după ce nava lor a luat apă, iar US Coast Guard a abandonat salvarea cu un elicopter HH - 60 Jayhawk, din cauza vremii nefavorabile.

Nava „COSCO Malaysia”, înregistrată în Hong Kong, sub conducerea comandantului Bogdan Rusu, a înfruntat uraganul și a lansat o acțiune de salvare a celor patru marinari, debarcându-i apoi în siguranță în portul Tampa Bay.

US   Coast   Guard   a   mulțumit   comandantului   navei   pentru   curajul   și   efortul   echipajului,   prin președintele Grupului de Căutare și Salvare, Benjamin Strong, afirmând că „salvarea unei vieți este o provocare, salvarea a patru vieți într-o furtună tropicală este un lucru extraordinar”.

La evenimentul de astăzi au fost prezenți și locțiitorul comandantului Florei și al Garnizoanei Constanța, comandor Auraș Coman, Violeta Ciucur, rectorul Universității Maritime Constanța, Eugen Bârsan (tot reprezentant al UMC), comisar șef Liviu Lazăr, colonel Daniel Ferencz, colonel Leontin Rădulescu, colonel Constantin Dima, locotenent-colonel Mihai Georgescu, amiral Daniel Căpățână sau Adrian Mihălcioiu, loderul Sindicatului Liber al Navigatorilor din România.    UPDATE:

Prefect Silviu Coșa: „Când am aflat de cele întâmplate, am crezut că e un scenariu de film, dar era adevărat. Comandantul Bogdan Rusu e un exemplu de profesionalism, omenie, curaj și devotament. Merită recunoștință noastră, a tuturor. E o sursă de inspirație pentru colegii de breaslă.”

Comandantul de navă deţine o experiență de aproximativ 15 ani în navigație. Are 11 ani studii în domeniul maritim. De la cadet la comandă au trecut zece ani, iar de cinci ani e comandant de navă. Bogdan Rusu a absolvit în 2006 Universitatea Maritimă Constanţa, ulterior urmând și un masterat la aceeași unitate de învățământ superior.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Mai multe imagini în „Galeria foto”.

Sursa foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii