Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:00 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Criza ajunge si la Starea Civila Constanta Casatoriile in week-end, puse sub semnul intrebarii

ro

15 Feb, 2010 04:09 9513 Marime text
cap_5.jpgDacă nu se reglementează situaţia plăţii orelor suplimentare, angajaţii de la Serviciul de Stare Civilă ar putea să nu mai oficieze căsătorii în zilele de week-end.

„Nu mai primim din noiembrie bani pentru orele lucrate sâmbăta şi duminica. S-a discutat de posibilitatea ca oficierile de căsătorii civile să nu se mai desfăşoare în week-end pentru că nu suntem plătiţi pentru munca noastră. Urmează ca zilele următoare să discut problema la nivelul Sindicatului din administraţia publică locală şi să vedem ce se va stabili într-un final", ne-a declarat şefa Serviciului de Stare Civilă din cadrul Primăriei Constanţa, Rodica Crăciun.

Dacă oficierea căsătoriilor, primul moment important din viaţa unui cuplu nu fusese încă afectat de criza economică, de mai multe zile, ofiţerii de stare civilă constănţeni şi ceilalţi angajaţi ai serviciului se gândesc deja la a suspenda activitatea în week-end pentru că noua Lege a salarizării unice nu mai prevede plata orelor suplimentare. Demersul acestora are mari şanse să fie şi pus în aplicare după ce, la nivelul Capitalei, la toate primăriile de sector, măsura se practică de câteva săptămâni.

63 de lei căsătoria în week-end, trei lei în timpul săptămânii

„Ar fi dezastruos dacă nu s-ar mai oficia ceremonii sâmbăta sau duminica pentru că nu am mai aduce bani la buget. Taxa pentru o ceremonie în week-end este de 63 de lei iar cea din cursul săptămânii e trei lei. Este greu să-ţi ţii angajaţii, să vină la muncă fără să fie plătiţi. Le-am spus că măcar au un loc de muncă", a mai adăugat Crăciun.

În lunile cele mai bune, de vară, în week-end se oficiază aproximativ 250 de căsătorii pe week-end, şi se lucrează chiar şi după program, ceea ce aduce un venit semnificativ Serviciului. Pentru oficierea căsătoriilor programul de vară este zilnic între 8.00 şi 16.00, sâmbăta între 12.00 şi 19.00, iar duminica între 13.00 şi 17.00. Pe timpul lunilor de iarnă, programul de lucru se reduce în week-end, sâmbăta şi duminica, de la 12.00 la 16.30. Înregistrarea deceselor se face în intervalul orar 08.00 - 12.00.

Teoretic, potrivit Codului Muncii şi Contractului colectiv de muncă, dacă nu se plătesc, orele suplimentare se compensează cu zile libere. Însă, aşa cum ne-a declarat şefa serviciului, acest lucru nu a fost pus în aplicare şi nici nu se va putea pune. Legea salarizării spune că orele suplimentare lucrate trebuie să fie recuperate, dar numărul de persoane este insuficient, iar oamenii nu pot pleca în timpul săptămânii pentru că se creează un blocaj. Numărul total al angajaţilor de la Serviciul de Stare Civilă Constanţa este de 20, cu tot cu şefa Serviciului.

În urmă cu câteva luni, Curtea Constituţională a României susţinea, în motivarea deciziei prin care a declarat constituţională Legea - cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, că orele suplimentare trebuie să fie plătite în cursul lui 2010.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un ofiţer de stare civilă 05 Jul, 2010 16:02 cred că ar trebui înfiinţată o ligă a ofiţerilor de stare civilă.Cine ne poate obliga să venim la lucru sâmbătă şi duminică?Potrivit legii zilele de sâmbătă şi duminică sunt libere şi nu cred că poate dispune cineva de timpul nostru liber după bunul lor plac. Nimeni nu ştie (decât cei din branşă) cât este de lucru la acest serviciu şi cât de plăcut este când toţi colegii din primărie pleacă în week-end de vineri după-amiază, fără să-i deranjeze nimeni, pe când noi cei de la starea civilă,dacă apare vreun deces,nu contează ora eşti deranjat şi aproape obligat să vii să înregistrezi decesul şi de asemenea,fără să fii plătit.La noi nu există sărbători legale,ca să stăm fiecare în familia lui,pentru că inevitabil se găseşte câte unul- doi,trei ....care vor să se căsătorească neapărat în prima zi de Crăciun,..în prima zi de Paşte, în prima sau în ultima zi a anului. Aceşti oameni,nu se gândesc decât la propriul lor orgoliu, nu la oamenii care vin din sânul familiei lor,să stea în poziţie de drepţi,în faţa lor.