Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:41 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controale la căminele de bătrâni și în centrele destinate copiilor din Constanța!

ro

10 Jul, 2023 12:18 1247 Marime text

În urma Ordinului emis de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a fost dispusă organizarea de controale în centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități, dar și în centrele destinate copiilor, care funcționează pe raza județului Constanța.

Evidențele arată un număr total de 101 centre, cu 2.582 de beneficiari, care vor fi supuse acțiunilor de control, de astăzi, 10 iulie a.c. Acțiunile vor fi întreprinse de 5 echipe, formate din reprezentanți din 7 instituții - IPJ Constanța, ISU „Dobrogea” Constanța, AJPIS Constanța, ITM Constanța, CJPC Constanța, DSP Constanța și DSVSA Constanța., transmnite Instituția Prefectului Județul Constanța. 

Echipele mixte vor verifica condițiile de funcționare ale centrelor rezidențiale (de exemplu, IPJ Constanța va verifica pe linie de investigații criminale și economice, ITM Constanța va efectua verificări pe linie de protecție a muncii sau relații de muncă, fiecare instituție fiind concentrată pe specificul activității proprii).

Astăzi vor fi demarate controale în centre din Agigea și Eforie, iar fiecare echipă va avea de realizat acțiuni tematice în cel puțin 3 centre, în fiecare zi., mai punctează sursa citată. 

Rezultatele acțiunilor de control vor fi centralizate și comunicate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Sănătății, dar și către Ministerul Afacerilor Interne.


Persoane cu dizabilități exploatate în azilele groazei! Descinderi și La Constanța. 24 de persoane, reținute

24 de inculpați au fost reținuți în urma perchezițiilor ce au avut loc în mai multe județe printre care și Constanța. Față de alți doi suspecți s-a dispus măsura controlului judiciar.

Amintim că, la data de 04.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu polițiști din cadrul Direcția de Investigații Criminale, pun în aplicare  31 de  mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și pe raza județelor Ilfov, Ialomița, Argeș, Călărași, Constanța și Olt, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

„În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna noiembrie 2020, pe raza județului Ilfov au fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile. 

Exploatarea persoanelor vătămate,  persoane vârstnice sau aflate în incapacitatea de a se îngriji singure, a fost realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate, prin constrângere și exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică și/sau psihică de autoîngrijire, scopul final fiind concretizat în   obținerea, pe nedrept, de către liderii grupurilor infracționale organizate și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale, prejudiciul estimat fiind în sumă de peste 5,2 milioane lei“ - au mai precizat procurorii DIICOT. 



Citește și: Șocant! Persoane cu dizabilități exploatate în azilele groazei! Descinderi și La Constanța. 24 de persoane, reținute
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii