Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contribuția la Pilonul II de pensii va crește din 1 ianuarie 2024

ro

10 Mar, 2022 00:00 1344 Marime text
  • Contribuția la fondul de pensii este parte din contribuția de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii
 
Conform unui proiect de ordonanță de urgență publicat de către Ministerul Muncii în transparentă decizională, începând cu 1 ianuarie 2024, cota de contribuţie la fondul de pensii din Pilonul II va crește de la 3,75, cât este în prezent, la 4,75%.
 
Potrivit prevederilor Legii nr. 411/2004, republicată, privind fondurile de pensii administrate privat începând cu data de 1 ianuarie 2018 cota de contribuție la fondul de pensii este de 3,75%.
 
Contribuția la fondul de pensii este parte din contribuția de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuția de asigurări sociale.
 
Baza de calcul, reținerea și termenele de plată a contribuției la fondul de pensii sunt aceleași cu cele stabilite pentru contribuția de asigurări sociale.
 
Obiectul de reglementare al proiectului de act normativ îl constituie majorarea, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%. Având în vedere că atât în Planul Național de Reziliență și Redresare –PNRR-, cât și în Programul de Guvernare este prevăzută măsura care vizează creșterea contribuțiilor pentru Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent până la 4,75% în 2024.
 
Mecanismul de Redresare și Reziliență oferă sprijin direct pentru atingerea rezultatelor și implementarea reformelor și a investițiilor publice ale Statelor Membre ca răspuns la provocările identificate în Semestrul European.
 
Îndeplinirea acestei măsuri este necesară pentru a se asigura respectarea termenelor din PNRR, Componenta C8, R6, jalon 213, contribuțiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare.
 
Luând în considerare orizontul de timp determinat, respectiv 31 martie 2022, dată până la care a fost asumată îndeplinirea jalonului 213 din PNRR - componentă a legislației necesare pentru a asigura sustenabilitatea Pilonului II de pensii, având în vedere că celelalte măsuri din cadrul jalonului 213 au fost îndeplinite de către Autoritatea de Supraveghere Financiară,reforma propusă în Programul Național pentru Redresare și Reziliență vizează elaborarea legislației prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu și lung a sustenabilității și a predictibilității sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Huţucă (PNL) - „Creşte contribuţia pe care un român o face la Pilonul II de pensie, în prima fază la 5% şi ulterior la 6%”

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii