Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:30 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Întâlnire regională pentru dezvoltarea forței de muncă în serviciile sociale din Regiunea Sud-Est, în parteneriat cu Asociația Comunelor din România (GALERIE FOTO)

ro

27 Sep, 2023 11:55 1086 Marime text
În data de 26 septembrie 2023, a avut loc în orașul Constanța, Întâlnirea regională în vederea dezvoltării forței de muncă în serviciile sociale din Regiunea Sud-Est a României, eveniment organizat în cadrul proiectului “Forța de muncă din serviciile sociale care sprijină extinderea pachetului minim de servicii pentru copii”, implementat de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România (CNASR), cu sprijinul UNICEF România, în parteneriat cu Asociația Comunelor din România.
 
Potrivit unui comunicat al Asociației Comunelor din România, în vederea bunei desfășurări a proiectului, a fost semnat un Acord de parteneriat între CNASR, UNICEF România și  Asociația Comunelor din România (ACoR), fiind cunoscut rolul important al asistentului social în dezvoltarea serviciilor sociale la nivel comunitar, dar și  pentru prevenirea marginalizării grupurilor vulnerabile și implementarea proiectelor sociale în scopul creșterii calității vieții copiilor și familiilor acestora.

           

„Scopul acestei întâlniri a fost acela de a face cunoscute activitățile proiectului ce au în vedere identificarea nevoilor sociale ale comunităților rurale participante în proiect, definirea necesităților și priorităților de la nivelul comunităților locale pentru consolidarea forței de muncă din serviciile sociale din mediul rural, dezvoltarea serviciilor comunitare integrate și cooperare în tot ceea ce înseamnă implementarea pachetului minim de servicii.
 
La eveniment au participat reprezentanți ai CNASR, coordonați de expertul regional, doamna asistent social Cleopatra Heroi și experți județeni din regiunea Sud-Est, care au prezentat și moderat dezbateri cu privire la consolidarea forței de muncă din serviciile sociale din mediul rural și conlucrarea în vederea implementării pachetului minim de servicii“ - au mai precizat reprezentanții ACoR.

 
Evenimentul s-a adresat în principal reprezentanților administrației publice locale, la întâlnire participând reprezentanți ai celor 6 filiale județene ale ACoR din zona de Sud-Est (Filialele Județene Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea), asistenți sociali funcționari publici în cadrul UAT-urilor și reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală ale acestor județe.
 
Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, în calitate de Prim-vicepreședinte ACoR, prezentă la eveniment, a apreciat sprijinul pe care CNASR și UNICEF îl aduc administrației publice locale din întreaga țară prin acest program, asigurând colaborarea permanentă și sprijinul Asociației Comunelor din România, în atingerea obiectivelor.

„Trebuie să solicităm guvernanților modificări legislative și politici sociale care să vină în sprijinul oamenilor și în special al copiilor. Copiii sunt viitorul nostru - averea familiei și a comunității! ...
Munca asistenților sociali este vitală în buna desfășurare a activității administrației publice. Este important să angajăm asistenți sociali la nivelul comunelor, iar dacă ei există dar nu au studii în domeniu să fie calificați prin cursuri de scurtă durată. Forța de muncă și experiența în domeniu sunt foarte prețioase.”

 
Prin acest program se dorește să se ofere sprijin autorităților locale în accesarea fondurilor UE disponibile pentru implementarea la nivel local a serviciilor comunitare integrate (Pachet Minim de Servicii, Centre Comunitare Integrate, Centre de zi, etc.), utilizarea noilor prevederi legale și a fluxurilor de finanțare pentru dezvoltarea în continuare a serviciilor sociale la nivel local, creșterea capacității forței de muncă din serviciile sociale de a asigura un răspuns de calitate celor mai vulnerabili copii și familiilor acestora și altor beneficiari, dar și Consolidarea calității serviciilor și a forței de muncă din serviciile sociale.
 
În cadrul programului se vor susține sesiuni de informare și training-uri față în față și/sau online privind apeluri de programe finanțate de UE, utilizarea ghidurilor de aplicare și a propunerilor de proiecte, modificări ale cadrului normativ etc.; se va acorda sprijin și consultanță pentru actorii relevanți de la nivel local privind proiectarea și implementarea evaluării nevoilor locale și a planurilor de dezvoltare locală privind implementarea pachetului minim de servicii/servicii comunitare integrate; se va monitoriza activ implementarea pachetului minim de servicii/servicii comunitare integrate prin echipele județene și regionale de coordonare.
 
Rezultatele proiectului până la finalul anului la nivel național sunt:
  • 800 UAT-uri sprijinite și informate pentru creșterea capacității forței de muncă din serviciile sociale din mediul rural, inclusiv prin promovarea angajări asistenților sociali;
  • 800 UAT-uri sprijinite și informate privind apeluri de programe de UE, utilizarea ghidurilor de aplicare și a propunerilor de proiecte, modificări ale cadrului normativ etc.;
  • 800 evaluări de nevoie la nivel de UAT, realizate in vederea implementării pachetului minim de servicii/servicii comunitare integrate. 
  • Proiectul va continua și în anul 2024, fiind vizate alte 2000 de comune. Primăriile din întreaga țară vor beneficia de sprijinul acordat prin proiect, în mod gratuit.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii