Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:16 25 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Astăzi este ziua de naștere a cunoscutului teatrolog Anaid Tavitian

ro

12 Jun, 2021 08:54 1505 Marime text
  • Astăzi este ziua cunoscutului teatrolog de la malul mării, Anaid Tavitian. 
  • Anaid Tavitian împlinește astăzi, 12 iunie 2021, frumoasa vârstă de 66 de ani. 

Anaid Tavitian s-a născut la 12 iunie 1955, la Constanţa, fiind unicul copil al lui Simion şi Azaduhi Tavitian. Primii opt ani de învăţământ i-a parcurs la Şcoala Generală nr. 13 Constanţa, apoi, între 1970-1974, a urmat Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“. Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ Bucureşti, promoţia 1978, are diplomă de licenţă în Arte, specializarea arta şi metodologia spectacolului.
           
La scurt timp după absolvirea facultăţii a fost, timp de un an, secretar literar al Teatrului Dramatic Constanţa şi al Teatrului de Păpuşi Constanţa, apoi şef de secţie la Teatrul de Păpuşi. Din anul 1999 şi până în 2017, când s-a retras, a mai deţinut funcţiile de consultant artistic, dar şi de director artistic al Teatrului „Ovidius” Constanţa, al Teatrului „Ovidius” Constanţa, secretar literar la teatrul Național Constanța, apoi la Teatrul de Stat Constanța, ultimii cinci ani fiind consultant artistic la Teatrul de Stat Constanța.
 
Este membru al următoarelor asociații profesionale: Asociația creatorilor din instituțiile teatrale și muzicale – ATM (1978-1989). Membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, secția română – AICT, membru al Uniunii Teatrale din România – UNITER - UNIMA - România -1990 (1994-1998 membră în comitetul UNIMA-România).
 
Pentru activitatea închinată teatrului constănțean a fost răsplătită cu numeroase premii, diplome și medalii. Anaid Tavitian este autoarea monografiei „Metamorfoza unui vis”-Editura Ex Ponto (2011), dar și a monografiei „Thalia Ex Ponto, la cumpănă de milenii” – Editura Muntenia & Leda, 2001 și „Leac pentru trac” – povestiri teatrale (volum ilustrat de Horaţiu Mălăele), editura Muntenia & Leda, 2004, ultimele două, împreună cub teatrologul Georgeta Mărtoiu.
 
A mai semnat Prefaţa a două volume „Teatru” de Cristina Tamaş, a colaborat la „Dicţionarul Teatrului de păpuşi, marionete şi animaţie din România” (1999). Autoare de cronici de teatru, articole pe teme de istorie şi estetică teatrală, interviuri, portrete de creatori (actori, muzicieni), dar și a piesei „Punguţa cu doi bani”, după Ion Creangă, jucată la Teatrul de păpuşi Constanţa şi prezentată cu succes la Festivalul internaţional „Licurici `50”, Chişinău, Republica Moldova şi la Festivalul internaţional de la Alacati, Turcia, 1996.

„Se spune despre mine că sunt un bun spectator. Pentru mine, spectacolul de teatru este un univers ce transmite o energie specială, un moment magic, unic. Cu fiecare spectacol văzut, mă încarc cu această energie, cu emoție, cu bucurie. Pentru mine, Teatrul iubire înseamnă. Marele om de teatru Charles Dullin zicea că spectacolul este un rendez-vous de dragoste.  La rândul său, esteticianul Tudor Vianu considera opera de artă o scrisoare de dragoste. Și așa este: ce altceva sunt ovațiile publicului de la finalul unui spectacol, decât răspunsul la această „scrisoare de dragoste”?

Eu consider că poți învăța să devii un bun spectator. Propria experiență mă face să spun asta. Părinții mei au avut grijă să mă ducă la timp la teatru. Bunul meu învățător – ca o recompensă pentru rezultatele bune la învățătură ale clasei – ne ducea la teatru. În vremea liceului, eram nelipsiți de la spectacolele organizate de teatru în matineu, duminica și în vacanțe, anume pentru elevi. Așa am ajuns să caut, să înțeleg, să iubesc Teatrul. Teatrul mi-a lărgit orizontul emoțional, m-a învățat arta vitală a dialogului“ - declara Anaid Tavitian în cadrul unui interviu online acordat pentru ZIUA de Constanța în 2020.. 

 
Citește și: 

#DobrogeaDigitală – „Armeni de seamă din România”, de Simion TavitianLa mulți ani, Anaid Tavitian! Tatăl, despre unica sa fiică

Interviu cu Anaid Tavitian, prestigios teatrolog constănțean „Am ales Arta, Teatrul, ca mod de viață” (video) 

La mulți ani, Anaid Tavitian! Eruditul teatrolog constănțean împlinește 64 de ani (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii