Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța A trecut un de la marea slujbă a lui IPS Teodosie la biserica Izvorul Tămăduirii care ar urma să fie demolată (VIDEO)

ro

10 Jun, 2023 09:35 1776 Marime text

La data de 10 iunie a anului trecut,  Arhiepiscopul Tomisului, oficia Sf. Liturghie la biserica „Izvorul Tămăduirii”, din zona Macul Roșu, municipiul Constanța,  cea pentru care instanța a decis demolarea

Zeci de preoți și credincioși au participat atunci la slujbă. 

Pe 11 mai, Arhiepiscopia Tomisului a solicitat și primit de la Primăria Constanța o amânare pentru punerea în aplicare a sentinței definitive în ceea ce privește soarta Bisericii Izvorul Tămăduirii din zona Macul Roșu, municipiul Constanța.

Iată ce spune Arhiepiscopul Tomisului atunci:
 
„Vreau să vină domnul Chițac și alții care îl însoțesc. Am înțeles că este condus de o femeie, City Manager. Păcat! Sper să îi revină credința. Mă rog și pentru judecătorii care au dat această sentință. De 20 de ani este această biserică. Cum să desființezi această biserică. Este valabil și pentru Biserica Sf Haralambie. Noi suntem o familie. Această familie creștină trebuie să trăiască în credință, iubire și bunăstare. Aici vor sta preoți de strajă. Vom sta zi și noapte. Cum să mutăm loc sfințit de 20 de ani. Mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta. Îl rog pe Dumnezeu pentru cei din Consiliul Local. Cer ajutor și de la doimnul prim ministru. Să fiți general și al Domnului Iisus Hristos. Să ne ajute Bunul Dumnezeu“ - a declarat ÎPS Teodosie.
 
 
„Buldozerele nu trec peste oameni. Ne vom sesiza și venim o sută. Dacă este nevoie facem un referendum cu 100 de preoți și 10.000 de credincioși la primărie și aici la biserică. Decizia poate fi schimbată. Este o decizie nefirească. Un sacrilegiu nu este o decizie firească. Dreptul divin est edeasupra dreptului uman. Creștinii au dreptul să se roage. Au acest drept constituțional. S-a încălcat acest drept de  ase ruga unde s-au rugat 20 de ani. Cine le ia acest drept? Justiția, Primăria, nimeni nu are dreptul acesta. Au fost hotărâri nedrepte și trebuie să fie corectate“ -a mai menționat ÎPS Teodosie.
„Îmi este milă de un om orfan de Dumnezeu. Cel mai de compatimit orfan este orfanul de Dumnezeu. Orfanii ceilalți primesc milă de la alții. Dacă nu are pe Dumnezeu, de la cine să primească milă? Primește minciună și înșelare de la diavol. Cum să nu îmi fie milă? Este semănul nostru. Atâția oameni l-au ales, și-au pus nădejdea în el. Este un om valoros, profesor universitar. Dumnezeu să îl ajute să se întoarcă de la rău la bine. Am vorbit cu el, dar vorbește frumos și nu face nimic din ce spune. Nu este stăpân pe vorbele și voința sa. Se pare co doamna este stăpână. Nu se va putea demola. Noi vom face, și la justiție să se oprească acest sacrilegiu. Vom sta aici de pază. Ar fi o întoarcere a comunismului, o întoarcere a răului împotriva binelui. În perioada aceasta este absurd să se întâmple așa ceva. Trebuie să se intre în legalitate și cu Biserica Sf Haralambie, Catedrala Eroilor, Biserica Sf Filofteia“ - a mai adăugat ÎPS Teodosie.

Judecătorii de la Tribunalul Constanța au ajuns la final de proces în ceea ce privește Parohia Izvorul Tămăduirii din Constanța și au amânat pronunțarea pentru data de 22 iunie 2023, când vom putea afla dacă va fi sau nu demolat lăcașul de cult de la Macul Roșu.

„Amâna pronuntarea în cauza la data de 22.06.2023. Pronuntata prin punerea soluției la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei, azi, 08.06.2023”, se arată în minuta instanței.

Amintim că judecătorii de la Tribunalul Constanța au fixat, în martie, termenul în dosarul 14901/212/2022, ajuns la apel în procesul privind suspendarea și anularea executării deciziei privind demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii, de pe bulevardul Tomis, zona Macul Roșu. Conform portalului instanței, termen a fost stabilit pentru data de 8 iunie 2023, de la ora 09.30.

Amintim că în februarie, judecătorii de la Tribunalul Constanța au decis suspendarea executării provizorii a sentinței pronunțate de Judecătoria Constanța, mai precis s-a suspendat demolarea bisericii până nu se soluționează apelul în cauză. Astfel, Biserica Izvorul Tămăduirii câștigă timp în proces pentru a nu fi demolată de către Primăria Constanța. „Admite cererea de suspendare a executării provizorii a sentinţei civile nr. 585/25.01.2023 pronunţate de Judecătoria Constanţa în dosarul nr. 14901/212/2022, formulată de apelanta reclamantă PAROHIA IZVORUL TĂMĂDUIRII CONSTANŢA. Suspendă executarea sentinţei civile nr. 585/25.01.2023 pronunţate de Judecătoria Constanţa în dosarul nr. 14901/212/2022 până la soluţionarea apelurilor declarate în cauză. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 24.02.2023”.

Șapte amânări au fost în dosar, pe fond, în ceea ce privește soarta Bisericii Izvorul Tămăduirii, din zona Macul Roșu, municipiul Constanța. La ultimul termen s-a decis amânarea pronunțării pentru data de 25 ianuarie.

Este vorba despre dosarul 14901/212/2022, care vizează contestația la executarea silită formulată de Parohia Izvorul Tămăduirii Constanța, Primarul Municipiului Constanța, dar și Arhiepiscopia Tomisului fiind intimați în cauză. 
 

Citește și: ÎPS Teodosie„Mai degrabă mor eu, decât să moară biserica aceasta“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

Citește și: LIVE VIDEO+TEXTZeci de preoți și credincioși participă la Sf. Liturghie susținută de ÎPS Teodosie la biserica din zona Macul Roșu din Constanța pentru care s-a decis demolarea (GALERIE FOTO+VIDEO)



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii