Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:45 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Concursul de reviste „Comandor Eugeniu Botez", ediția a II-a, la final. Premiul I pentru Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza", Constanța

ro

17 Aug, 2022 14:46 1376 Marime text

 Concurs, foto: facebook/ Colegiul Militar Constanța Rezultatele concursului de reviste „Comandor Eugeniu Botez", ediția a II-a, 2022 au fost făcute publice.


Iată clasamentul:
  • Marele Premiu - Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare", Câmpulung Moldovenesc;
  • Premiul I - Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza", Constanța;
  • Premiul II - Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul", Alba Iulia;
  • Premiul III- Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir", Breaza și Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu", Craiova.
 

Felicitări tuturor și vă așteptăm la ediția a III-a!, transmit reprezentanții Colegiului Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" Constanța



Date despre Eugeniu P. Botez 

Eugeniu P. Botez s-a născut la Burdujeni, în județul interbelic Botoșani și a fost fiul lui Panait Botez, căpitan de grăniceri, și al Smarandei Botez, conform Wikipedia.

 În perioada 1877-1878, tatăl este mobilizat în Războiul de Independență, unde este înaintat la gradul de maior. În 1878 familia se stabilește la Iași, în Fundacul 40 de Sfinți nr. 40 din Dealul Copoului.

 La școala primară, „Școala de băieți nr. 2” (azi, Școala Gimnazială „Ion Creangă”) din Păcurari, Iași, l-a avut ca dascăl pe Ion Creangă. Între 1889-1894, urmează Liceul Militar din Iași.
 
A absolvit în 1896 Școala de ofițeri din București, cu gradul de sublocotenent, fiind instruit și la bordul bricului „Mircea” (călătorie descrisă în Jurnal de bord) și a îndeplinit diferite funcții în administrația navală și portuară din epocă, fiind membru fondator al Revistei Maritime și întemeind Liga Navală Română.

Prima pagina din capitolul al 15-lea al romanului Europolis

Jean Bart rămâne un nume important pentru proza română, un scriitor autentic și original, care a cultivat pentru prima dată în literatura română jurnalul de bord și schița marină - acestea fiind pentru totdeauna legate de numele lui - iar prin Europolis, care i-a încoronat opera, ne-a dăruit primul și cel mai realizat roman al unui port românesc.

Aducând în proza română „candida navă cu pânzele desfăcute”, odată cu terminologia marinărească, utilizată pentru prima dată într-o operă literară, Jean Bart a încetățenit la noi literatura vieții maritime și fluviale, a portului și a largului marin.

Criticul literar Nicolae Manolescu evocă romanul Europolis la capitolul insolit „literatura pentru copii și adolescenți”: „Pe degetele de la o mână se numără romanele de aventuri demne de a fi remarcate: Europolis, Toate pânzele sus!, Cireșarii, Seri albastre.”

Eugeniu Botez a avut trei copii: Călin-Adam (n. 1909) și Stroe-Botez (n. 1912) din căsătoria cu Mărioara Dumitrescu și Ada (n. 1918) din căsătoria cu Manya Botez.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii