Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:10 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comuna, din județul Constanţa, cu stema la aprobat, la Guvern. Despre stemă. Semnificaţiile elementelor însumate

ro

16 Jan, 2020 07:23 5733 Marime text
Astăzi, în cadrul ședinței de Guven, stema comunei Târgușor, din județul Constanţa, va fi aprobată cei de la conducere.

„HOTĂRÂRE privind aprobarea stemei comunei Târgușor, judeţul Constanţa
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,şi al art. 10 alin. (2)din Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările ulterioare,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre,Articol unic. -(1) Se aprobă stema comunei Târgușor, judeţul Constanţa, prevăzută în anexa nr. 1.(2) Descrierea şi semnificaţia elementelor însumate ale stemei comunei Târgușor, judeţul Constanţa,sunt prevăzute în anexa nr. 2.(3) Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre

„Potrivit prevederilor art. 10 alin. (2)din Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, „stemele judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor se aprobă de Guvern la propunerea consiliilor judeţene sau, după caz, a consiliilor locale, cu avizul Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie”. Considerată drept adevărata imagine a unei comunităţi rurale, indiferent cât de mică sau cât de mare este aceasta, stema este blazonul şi cartea de vizită a oamenilor ce convieţuiesc pe meleagurile respective.Stema, ca fenomen heraldic, face legătura între trecut, prezent şi viitor, exprimând sintetic istoria zonei, aspiraţiile, conservarea tradiţiei, preocupările cotidiene, idealurile colectivităţilor umane respective.În aplicarea Legii nr. 102/1992, prin Hotărârea Guvernului nr. 25/2003 s-a stabilit metodologia de elaborare, reproducere şi folosire a stemelor judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor.Consiliul local al comunei Târgușor, judeţul Constanţa, a adoptat Hotărârea nr. 142/2017, modificată de Hotărârea nr. 36/2019,prin care şi-a însuşit proiectul de stemă. Proiectul de stemă ces-a discutat de comisia judeţeană formată din specialişti în istorie, heraldică, sociologie, economie, folclor şi alte domenii a fost supus vizionării şi dezbaterii publice.Proiectulde stemă însoţit de un memoriu justificativ a fost avizat de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografiea Academiei Române. Menţionăm că proiectul de hotărâre a Guvernului este un act administrativ cu caracter individual, astfel încât îi sunt incidente prevederile art. 6 alin. (2) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 561/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, cu modificările ulterioare. Pentru considerentele de mai sus, am elaborat prezentul proiect de hotărâre a Guvernului privind aprobarea stemei comunei Târgușor, judeţul Constanţa, pe care îl supunem spre adoptare”, se arată în proiectul de hotărâre.


Semnificația stemei

Potrivit anexei nr. 1, stema comunei Târgușor se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite. În câmp albastru, se află un chevron de argint, însoțit la dreapta de o cunună din cinci spice de grâu de aur, iar la stânga de un cap de berbec de aur.  În talpa chevronului, se află o balanță de argint.
Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificaţiile elementelor însumate: Cununa din spice de grâu și capul de berbec fac referire la ocupația de bază a locuitorilor, agricultura și creșterea animalelor. Talerul face referire la numele localității Târgușor. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii