Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:36 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comandantul de navă român, decedat de aproape trei luni, ținut în continuare în camera frigorifică a navei

ro

08 Jul, 2021 17:47 12946 Marime text
  • Comandantul Sandu Dan a decedat pe nava Vantage Wave sub pavilion Liberia pe data de 19 Aprilie 2021, 
După aproape trei luni de când un comandant de navă a decedat la bordul ambarcațiunii, trupul acestuia nu a fost repatriat și familia tot nu a reușit să îl conducă pe ultimul drum. 

Potrivit reprezentanților Sindicatului Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim, trupul neînsuflețit al lui Sandu Dan se află tot în camera frigorifică a navei aflate în rada portului din Shanghai. 

Comandantul Sandu Dan a decedat pe nava Vantage Wave sub pavilion Liberia pe data de 19 Aprilie 2021, la 4 zile după ce nava a părăsit un port de încărcare din India.
 

„S-a simțit rău și cel mai probabil a suferit un infarct miocardic fatal pe un fond de îmbolnăvire încă necunoscut. Armatorii navei au încercat să trimită corpul neînsuflețit către țară dar fără succes deși a tranzitat mai multe porturi special pentru aceast lucru:  Singapore, Taiwan, S.Korea, Malaysia, Vietnam, chiar și Japonia. Nava a ajuns pe 7 mai 2021 la destinație în China, dar autoritățile încă nu au lăsat nava să intre la operare nici până astăzi“ – au declarat reprezentanții SLN la începutul lunii iunie. 


Aceștia au precizat că s-au făcut toate demersurile posibile.

 „Ambasada noastră la Beijing, ITF România, compania și agenții navei din China, clubul de asigurare, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Chinei la București, avocați și consilieri ministeriali, politicieni au încercat totul. Până acum lucrurile nu au putut fi rezolvate și, ce e și mai rău, echipajul a început să raționalizeze alimentele și apa pentru că autoritățile chineze refuză orice interacțiune cu această navă. Trupul neînsuflețit al comandantului Sandu Dan se află în camera frigorifică a navei din 19 aprilie și toate organizațiile internaționale și naționale au fost alertate până în acest moment“ – au mai precizat reprezentanții SLN. 

De asemenea, Sindicatul Liber al Navigatorilor la acea dată a făcut un apel la președintele României pentru a interveni pe căile oferite de acestă demnitate publică și a găsi o modalitate de a debloca acest caz deosebit.

 „Navigatorii sunt lucrători esențiali în transportul internațional. Prin activitatea lor, economia mondială este stabilă în acest context pandemic extraordinar și merită respectul cuvenit pentru ca măcar rămășitele pamântești ale celor care, iată, sunt răpuși fiindcă își desfășoară activitatea prin țări și locuri periculoase (vezi India) să poată fi returnate familiilor în orice condiții. Familia și noi nu vrem decât ca Dumnezeu să îi poată odihni și trupul în pace!“ – au mai adăugat reprezentanții SLN.   

Sursa foto: Facebook/Sindicatul Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim

Citește și: 

Caz incredibil. Comandant de navă român, decedat de două luni, ținut în camera frigorifică a navei. Familia nu poate repatria trupul

Organizația Human Rights at Sea, semnal de alarmă în cazul trupului românului mort în aprilie, pe nava Vantage Wave
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii