Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:06 03 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caz incredibil. Comandant de navă român, decedat de două luni, ținut în camera frigorifică a navei. Familia nu poate repatria trupul

ro

12 Jun, 2021 16:55 1955 Marime text
  • Comandantul Sandu Dan a decedat pe nava Vantage Wave sub pavilion Liberia pe data de 19 Aprilie 2021, la 4 zile după ce nava a părăsit un port de încărcare din India.
  • Trupul bărbatului nu a fost repatriat până în prezent pentru a fi înmormântat cum se cuvine. 
  • Familia comandantului a trimis o solicitare și către Ministrul Afacerilor Externe prin care solicită ajutor. Familia unui comandant de navă român trece prin clipe de coșmar de câteva luni. Sandu Dan a decedat din luna aprilie la bordul navei și nici până în prezent familia nu a reușit să repatrieze trupul acestuia pentru a-l putea înmormânta așa cum se cuvine.
 
Potrivit reprezentanților Sindicatului Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim, comandantul Sandu Dan a decedat pe nava Vantage Wave sub pavilion Liberia pe data de 19 Aprilie 2021, la 4 zile după ce nava a părăsit un port de încărcare din India.
 

„S-a simțit rău și cel mai probabil a suferit un infarct miocardic fatal pe un fond de îmbolnăvire încă necunoscut. Armatorii navei au încercat să trimită corpul neînsuflețit către țară dar fără succes deși a tranzitat mai multe porturi special pentru aceast lucru:  Singapore, Taiwan, S.Korea, Malaysia, Vietnam, chiar și Japonia. Nava a ajuns pe 7 mai 2021 la destinație în China, dar autoritățile încă nu au lăsat nava să intre la operare nici până astăzi“ – au declarat reprezentanții SLN.

 
Aceștia au precizat că s-au făcut până acum toate demersurile posibile.
 

„Ambasada noastră la Beijing, ITF România, compania și agenții navei din China, clubul de asigurare, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Chinei la București, avocați și consilieri ministeriali, politicieni au încercat totul. Până acum lucrurile nu au putut fi rezolvate și, ce e și mai rău, echipajul a început să raționalizeze alimentele și apa pentru că autoritățile chineze refuză orice interacțiune cu această navă. Trupul neînsuflețit al comandantului Sandu Dan se află în camera frigorifică a navei din 19 aprilie și toate organizațiile internaționale și naționale au fost alertate până în acest moment“ – au mai precizat reprezentanții SLN.

 
De asemenea, Sindicatul Liber al Navigatorilor a făcut un apel la președintele României pentru a interveni pe căile oferite de acestă demnitate publică și a găsi o modalitate de a debloca acest caz deosebit.
 

„Navigatorii sunt lucrători esențiali în transportul internațional. Prin activitatea lor, economia mondială este stabilă în acest context pandemic extraordinar și merită respectul cuvenit pentru ca măcar rămășitele pamântești ale celor care, iată, sunt răpuși fiindcă își desfășoară activitatea prin țări și locuri periculoase (vezi India) să poată fi returnate familiilor în orice condiții. Familia și noi nu vrem decât ca Dumnezeu să îi poată odihni și trupul în pace!“ – au mai adăugat reprezentanții SLN.  

 
Familia comandantului a trimis o solicitare și către Ministrul Afacerilor Externe prin care solicită ajutor.
 

„Am fost informați de agenții de crewing despre intenția autorităților chineze din Shanghai de a nu permite debarcarea decât în vederea incinerării urmată de repatrierea unei urne cu cenușă. Autoritățile chineze invocă existența unei suspiciuni legată de cauza decesului (Covid 19) deși nu există nicio confirmare oficială provenind de la o autoritate competentă și bazată pe constatări medicale standardizate în acest sens. Această procedură este totalmente împotriva credinței noastre religioase (suntem creștini ortodocși). Chiar dacă exista această suspiciune sau chiar dacă decesul ar fi fost cauzat de Covid 19, există protocoale medicale recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru transportul rămășițelor pământești ale defuncților în condiții de bio-securitate“ – se arată în scrisoarea trimisă către MAE de rudele comandantului.

 
Ulterior, familia a trimis către autoritățile chineze un acord pentru incinerare, dar, conform rudelor, cei din China s-au răzgândit și nu mai acceptă nici incinerarea.

Sursa foto: Facebook/Sindicatul Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii