Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:17 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comandantul Brigăzii 9 Mecanizată Mărășești Constanța a fost avansat în grad. Cine a propus și cine a semnat decretul

ro

30 Nov, 2017 03:56 14900 Marime text

În această noapte a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea I numărul 949/29.XI.2017,  Decretul 1.110, privind acordarea gradului de general de brigadă cu o stea colonelului Toma Tudorache Dorin.

Pentru cei care nu știu este vorba despre colonelul Dorin Toma, comandantul Brigăzii 9 Mecanizată Mărășești Constanța.

Avansarea în grad s-a făcut ca urmare a propunerii ministrului Apărării și a Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr.128/2017.

Decretul este semnat de președintele României Klaus Iohannis și contrasemnat de primul ministru Mihai Tudose.

Despre colonelul Dorin Toma

Coloenlul Dorin Toma este din data de 28 octombrie anul trecut comandantul Brigăzii 9 Mecanizate Mărășești, când, în cadrul unei ceremonii a avut loc predarea-primirea comenzii de la regretatul general de brigadă dr. Adrian Soci.

Atunci, la festivitate a fost prezent comandantul Diviziei 2 Infanterie „GETICA”, general-maior dr. Petrică Lucian Foca, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, şefii instituţiilor constănţene din sistemul naţional de apărare, personal din Brigada 9 Mecanizată.

Colonelul Dorin Toma a îndeplinit de-a lungul carierei numeroase funcţii, printre care amintim: comandant al Batalionului 495 „Cpt. Ştefan SOVERTH” şi diferite funcţii de conducere la Comandamentul Operaţional Întrunit şi Statul Major al Forţelor Terestre.

În teatrele de operaţii, a îndeplinit funcţii de comandant pluton şi companie în misiuni de menţinere a păcii în Angola şi Albania, ofiţer de stat major în teatrul de operaţii Irak, în anul 2005, comandant al echipei operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT) pentru o unitate din Armata Naţională Afgană în anul 2009, iar în anul 2011 a comandat un Batalion de Manevră în provincia Zabul, Afganistan.

Este decorat cu mai multe distincţii militare printre care amintim: Emblema Onoarea Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Medalia NATO, USA Bronze Star Medal.

Din pregătirea militară a colonelului Dorin Toma amintim: Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” Breza, Şcoala militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Facultatea de comandă şi stat major, Colegiul de stat major-forţe întrunite, Norfok, Virginia, SUA.


Citește și: 

Avansări la Serviciul Român de Informații. Directorului SRI i-a fost conferit un înalt ordin național. Cine sunt cei ce au fost înaintați în grad
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii