Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:44 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ciolacu și Netanyahu, declarații din Israel- „Fac apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza”

ro

17 Oct, 2023 15:06 780 Marime text
foto: Facebook.com Premierul Marcel Ciolacu se află astăzi, 17 octombrie 2023, în Statul Israel, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și cu reprezentanții comunității românești din această țară afectați de deteriorarea situației de securitate din zonă.

Potrivit unui comunicat al Guvernului României, de asemenea, prim-ministrul României are o întrevedere cu Menachem Hacohen, Mare Rabin al comunității evreiești din România în perioada 1997-2011. 

În cadrul întrevederii cu premierul Statului Israel, prim-ministrul Marcel Ciolacu a transmis, din partea României un mesaj de solidaritate poporului și autorităților israeliene și a condamnat cu fermitate atacurile teroriste, antisemitismul și discursul incitator la ură.

”Societatea românească, comunitatea de israelieni din România și cea de români din Israel deplâng victimele nevinovate – femei, copii, tineri în floarea vârstei, în urma atacurilor teroriste declanșate de Hamas. Transmit compasiunea noastră pentru pierderile de vieți omenești și pentru numeroșii răniți, printre care, în mod tragic, s-au regăsit și cetățeni de origine română”, a declarat șeful Executivului român.


Premierul a subliniat că protejarea valorilor democratice și respectarea drepturilor omului sunt esențiale pentru rezolvarea rapidă a acestor violențe.

”Guvernul român dorește o pace durabilă în această regiune, în care trăiește și o importantă comunitate de români cu care suntem în contact permanent. Suntem pregătiți să oferim asistență de urgență, în orice moment, dacă va fi necesar. Alături de comunitatea internațională, România solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și persoanelor răpite și abținerea de la orice alt act de agresiune, în special împotriva țintelor civile”, a adăugat prim-ministrul. De asemenea, premierul a făcut apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza și pentru a oferi asistența necesară refugiaților.

În Israel, prim-ministrul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români afectați de situația de securitate din regiune. ”Sunt alături de dumneavoastră și vă rog să aveți încredere că vom face tot ce este posibil pentru a vă sprijini și oferi siguranță”, le-a transmis premierul cetățenilor români din Israel.

Până acum, autoritățile române au oferit sprijin pentru repatrierea în siguranță a peste 2.200 de cetățeni români din Israel și continua demersurile pentru a oferi asistență consulară cetățenilor români care vor solicita sprijin pentru revenirea în țară.

În prezența comunității evreiești, premierul a oferit domnului Menachem Hacohen, Mare Rabin al comunității evreiești din România în perioada 1997-2011, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer, distincție acordată de președintele României.

Premierul Marcel Ciolacu a fost însoțit în vizita în Statul Israel de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, deputatul Silviu Vexler, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, și ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid.

Iată principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu:  

„Am decis să vin astăzi în Israel deoarece în astfel de momente dificile precum cele trăite în prezent de poporul israelian, partenerii şi prietenii trebuie să îşi demonstreze solidaritatea”, a spus premierul în declaraţiile comune cu premierul Israelului.

 ”Societatea românească, comunitatea de israelieni din România şi cea de români din Israel deplâng, alături de dvs, domnule prim-ministru, victimele nevinovate, femei, copii, tineri în floarea vârstei în urma atacurilor teroriste declanşate de Hamas”.

”România rămâne un stat consecvent în cadrul relaţiilor sale din Orienul Mijlociu. De aceea, suntem extrem de îngrijoraţi de spirala crescândă a violenţelor cu consecinţe teribile asupra populaţiei civile, atât israeliene cât şi palestiniene. Vreau să îi asigur pe românii din ţara noastră că ne menţinem atitudinea de promotori ai păcii dar vom fi alături, necondiţionat, în momentele dificile, de aliaţii şi prietenii noştri, apărând valorile democratice”, a subliniat premierul Ciolacu.

„România solicită eliberarea ostaticilor”

”România a condamnat cu fermitate cele întâmplate în Israel, în ultimele zile, nivelul atrocităţilor comise de Hamas, o grupare teroristă care ţine ostatică populaţia palestiniană pentru a satisface interesele sale extremiste”.

”În acest context, Parlamentul României a fost primul for legislativ din rândul statelor democratice care a adoptat, în şedinţă comună, o declaraţie de solidaritate cu Statul israelian”, a mai spus Ciolacu, precizând că ”alături de comunitatea internaţională, România solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor şi a persoanelor răpite şi abţinerea de la orice alt act de agresiune, în special împotriva ţintelor civile”.
 

”Israelul are drept să se apere în deplin respect cu dreptul umanitar”.

”Fac un apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza. Sunt convins că întreaga comunitate internaţională se va implica pentru deschiderea colidoarelor umanitare şi pentru a oferi asistenţă necesară refugiaţilor”, a spus Ciolacu.

Premierul i-a mulţumit premierului Netanyahu pentru implicarea autorităţilor israeliene şi pentru sprijinul acordat pentru repatrierea românilor.

”Domnule prim-ministru, nu în ultimul rând, aş dori să vă mulţumesc pentru implicarea autorităţilor israeliene şi pentru sprijinul acordat repatrierii în siguranţă a peste 2200 de cetăţeni români din Israel. În încheiere, reiterez necesitatea şi urgenţa unei păci durabile în Orientul Mijlociu şi îmi doresc un efort comun pentru evacuarea în siguranţă a cetăţenilor români din Fâşia Gaza. Sperăm ca astfel de momente să nu se mai întâmple”, a mai punctat premierul Ciolacu.


Citește și:

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, în vizită în Israel! Va avea o întrevedere cu omologul său, Benjamin Netanyahu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii