Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:38 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinci cetăţeni români, în pericol de contaminare cu Ebola Cât de pregătite sunt autorităţile constănţene în cazul unei epidemii?

ro

11 Oct, 2014 00:00 2988 Marime text
Cinci cetăţeni români, foşti angajaţi ai firmei Alro Slatina în Sierra Leone, ar putea fi în pericol de infestare cu febră virală hemoragică (produsă de Ebola). Ministerul Afacerilor Externe a informat că, potrivit datelor existente, există posibilitatea ca cei cinci români care şi-au suspendat contractele de muncă cu firma Alro Slatina să se afle încă în Sierra Leone. De altfel, primul caz de infectare cu febră hemoragică în afara vestului Africii a fost confirmat în Spania. Este vorba despre o infirmieră din Madrid care l-ar fi îngrijit pe unul dintre cei doi preoţi infectaţi cu febră hemoragică în Sierra Leone şi aduşi în capitala Spaniei pentru tratament. Prelatul a pierdut lupta cu Ebola şi a murit la 25 septembrie. Dar cât de pregătite sunt autorităţile constănţene în cazul în care Ebola ar ajunge la noi? Mai ales că, de-a lungul timpului, mai mulţi viruşi au luat pe nepregătite sistemul medical. În ultimii zece ani, SARS, gripa aviară şi cea porcină au semănat panică. „Dacă un pacient constănţean confirmă că are Ebola, noi anunţăm Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU). Persoana este transportată la Bucureşti, la Institutul „Matei Balş“. Concomitent, va începe o anchetă, pentru a stabili cu cine a intrat pacientul în contact. Acele persoane vor fi izolate până se va stabili dacă au contractat sau nu virusul“, a declarat Cristina Schipor, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa.

 România, fără sistem de securitate biologică de nivel 4


 Ebola este virusul care a pus pe jar întreaga lume. Din martie şi până în prezent, peste 1.300 de oameni au murit în Africa. Specialiştii din sănătate au început să se pregătească pentru ce e mai rău. La Institutul „Matei Balş“ din capitală ar putea fi internaţi, dacă ar fi nevoie, maximum 15 pacienţi bolnavi de Ebola. Nicăieri în România însă nu există deocamdată un sistem de securitate biologică de nivel 4, adică acel mecanism special creat pentru a evita contagierea. „Acest sistem presupune circuite foarte stricte ale probelor biologice şi ale pacienţilor, presupun dispozitive de sterilizare de foarte înaltă calitate şi încăperi cu presiune negativă în aşa fel încât din laborator să nu iasă nimic afară“, a precizat Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului „Matei Balş“. Şi în 2009, lumea a fost lovită de o boală cumplită. O pandemie de gripă porcină a izbucnit în Mexic. Virusul s-a răspândit rapid în America de Nord, Europa, Asia şi Oceania. În România, au fost confirmate aproape 7.000 de îmbolnăviri şi 122 de decese. Anul 2005 a adus virusul gripei aviare, care, din China, a trecut în Siberia, apoi în sudul Rusiei. În luna octombrie a aceluiaşi an, boala ajungea şi în România. Sute de mii de păsări au fost omorâte, iar panica a cuprins toată ţara. Inclusiv savanţii au fost în alertă. Şi Sindromul Respirator Acut Sever, o maladie care distruge plămânii, a îmbolnăvit, în 2002, peste 8000 de oameni din China de Sud, Singapore, Hong Kong şi Vietnam. Aproximativ 800 dintre aceştia au murit.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii