Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:36 10 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cerere de clasare în regim de urgență pe lista monumentelor istorice a Sinagogii din Constanța

ro

30 Mar, 2019 00:00 866 Marime text
Verde Urban a transmis către Ministerul Culturii Și Identității Naționale cerere de clasare în regim de urgență pe lista monumentelor istorice a Sinagogii Așkenaze din Constanța.
Prin președintele acesteia, Dumitru Caragheorghe, Asociaţia a adresat Ministerului Culturii și Identității Naționale o „cerere de clasare în regim de urgență pentru Sinagoga Așkenază aflată pe strada C.A.Rosetti, nr. 2, din Constanța”.
„Prin prezenta vă solicităm să declanșați procedura de clasare a acesteia ca monument istoric în regim de urgență: Sinagoga Așkenază din Constanța nu este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice.
Cel mai important argument pentru prezentul demers de clasare și reabilitare este acela al unei particularități de o valoare turistică și culturală probabil unică la nivel european: sinagoga completează panteonul religios peninsular. Constanța se poate mândri cu existența în zona sa veche a unui număr de opt monumente religioase aparținând unor culte diferite. Este vorba despre Catedrala Arhiepiscopală Sf. Apostol Petru și Pavel", Bazilica Romano-Catolică "Sf. Anton de Padova", Moscheea "Carol I", Biserica Bulgară "Sf. Nicolae", Geamia "Hunkiar", Biserica Greacă "Metamorfosis", Biserica Armenească "Sf. Maria", Sinagoga Așkenază. Aflate la o distanță care permite realizarea unui tur turistic pietonal, fiecare cu particularitățile sale arhitecturale și istorice, cele opt monumente s-ar putea constitui într-o excelentă carte de vizită pentru orice turist care poposește la malul mării chiar și pentru câteva ore, ele comprimând conviețuirea de veacuri și materializând-o pe înțelesul tuturor”, se arată în socilitarea Asociaţiei Verde Urban adresată Ministerului Culturii. (n.r. solicitarea poarte fi consultată şi în secţiunea „documente”).
 
Citeşte şi: Proiectul de reabilitare a Sinagogii Mari, abandonată „Verde Urban“ propune înfiinţarea unui muzeu-bibliotecă al Peninsulei Toleranţei Tomitane
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii