Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:08 23 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cel mai mare dintre cele trei proiecte de decolmatări A avut loc conferința de lansare a proiectului despre îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din RBDD

ro

25 Jun, 2021 10:02 433 Marime text
  • Conferința de lansare a Proiectului „Îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversităţii şi a resurselor halieutice - Complexele lacustre Șontea-Fortuna, Matița-Merhei, Somova-Parcheș”.
În data de 24 iunie 2021, a avut loc la Crișan, Județul Tulcea, conferința de lansare a proiectului „Îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversităţii şi a resurselor halieutice Complexele lacustre Șontea-Fortuna, Matița-Merhei, Somova-Parcheș”, cod SMIS 2014+ 120889, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 -2020, Axa Prioritară 4 - Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul 4.1 Creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii şi refacerea ecosistemelor degradate.

Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătăţirea gradului de protecţie şi conservare a stării ecosistemelor pentru habitatele de interes conservativ şi speciile de importanţă comunitară din RBDD prin asigurarea unei circulaţii optime a apei în complexele Șontea-Fortuna, Matița-Merhei, Somova-Parcheș.

Având în vedere starea hidrologică deltaică aflată într-o dinamică continuă, în corpurile de apă principale – canale, gârle, lacuri – au loc procese de colmatare în urma cărora se provoacă încetarea sau încetinirea accentuată a împrospătării apelor în lacuri și în zonele depresionare de la baza grindurilor. În aceste zone are loc de obicei reproducerea naturală a speciilor de pești autohtone, fiind totodată și principalele habitate de hrănire și creștere a acestora.

Odată cu scăderea nivelului apei și înrăutățirea circulației de împrospătare a acestora în corpurile de apă ale deltei, apar, pe fondul temperaturilor ridicate din perioadele de vară și început de toamnă, fenomene negative care degradeaza condițiile de viață generale din ecosistemele acvatice naturale.

Proiectul este cel mai mare dintre cele trei proiecte de decolmatări pe care Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării le are în implementare și vizează activități de reconstrucție ecologică prin decolmatarea canalelor și lacurilor necesară atât conservării biodiversității din Rezervație cât și desfășurării activităților specifice.

Valoarea proiectului este de 35.910.901,99 lei, din care 30.524.266,72 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională și 538.486,60 lei din Bugetul Național, reprezentând 86,4995% din valoarea totală eligibilă aprobată.

Durata de implementare a proiectului este de 69 de luni, până la data de 31 decembrie 2023.

La conferință au participat reprezentanții celor trei entități partenere în implementarea proiectului: Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, în calitate de beneficiar al finanțării, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării"- I.N.C.D.D.D. Tulcea, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați precum și reprezentanți ai părților interesate (autorități și comunități locale, federații de pescari, asociații de turism, asociații ai transportatorilor, etc.).

Reprezentanții partenerilor au prezentat stadiul implementării proiectului și au răspuns la întrebările participanților.

Sursa foto:  Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării

Ti-a placut articolul?

Comentarii