Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:25 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune CNA despre sancţionarea Neptun TV

ro

26 Jul, 2012 01:51 2565 Marime text
cna.jpgConsiliul Naţional al Audiovizualului a somat societatea SOTI Cable Neptun pentru postul Neptun TV.

Întrunit în şedinţă publică pe 24 iulie, CNA a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la respectarea de către postul de televiziune constănţean, în perioada 12 - 22 iulie a.c., a normelor privind reflectarea pe posturile de radio şi televiziune a referendumului privind demiterea Preşedintelui României.

„În urma analizării rapoartelor de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SC SOTI Cable Neptun SRL a încălcat prevederile art. 1 alin. (1) din Decizia nr. 586/2012 pentru reflectarea pe posturile de radio şi televiziune a referendumului privind demiterea Preşedintelui României. Potrivit dispoziţiilor invocate, reflectarea evenimentelor legate de referendum trebuie să respecte obligaţiile legale privind informarea corectă, imparţialitatea şi pluralismul de opinii, protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine", se arată în decizia Consiliului. CNA a făcut, pe site-ul său, www.cna.ro, şi o analiză a emisiunilor dedicate referendumului transmise de postul de televiziune în perioada 12 - 15 iulie a.c. De asemenea, a fost publicată monitorizarea emisiunilor informative, iar membrii Consiliului au constatat că Neptun TV nu a respectat obligaţiile legale privind informarea corectă, imparţialitatea şi pluralismul de opinii în reflectarea evenimentelor legate de referendumul pentru demiterea Preşedintelui României, în sensul că în cadrul acestor emisiuni punctele de vedere exprimate pro demiterea Preşedintelui României au fost în număr de 30, iar contra demiterii, opt.

„În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a informa publicul telespectator în mod corect şi imparţial cu privire la faptele şi evenimentele prezentate, obligaţie pe care radiodifuzorul SC SOTI Cable Neptun SRL nu a respectat-o. Ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au decis sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică. (...) Faţă de aceste aspecte, (...) Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea decizie: Art. 1 Radiodifuzorul SC SOTI Cable Neptun SRL (având licenţa audiovizuală nr. S-TV 176.4/01.03.2007 şi decizia de autorizare nr. 1330.0-4/02.10.2007 pentru postul Neptun TV) se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 1 alin. (1) din Decizia nr. 586/2012 pentru reflectarea pe posturile de radio şi de televiziune a referendumului privind demiterea Preşedintelui României", spune decizia CNA. Postul TV are obligaţia de a transmite în 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin trei ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text: „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul Neptun TV cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 1 din Decizia privind desfăşurarea campaniei pentru referendumul privind demiterea Preşedintelui României, întrucât în emisiunile informative difuzate în perioada 12 - 22 iulie 2012 nu a asigurat pluralitate de opinii în ceea ce priveşte exprimarea punctelor de vedere pro sau contra demiterii Preşedintelui României, în sensul că ştirile în care au fost exprimate puncte de vedere pro demiterii Preşedintelui României au fost în număr de 30, iar contra demiterii, 8". Textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii