Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce bani „trimite“ Ministerul Transporturilor în Constanţa

ro

07 Dec, 2015 00:00 2715 Marime text


În proiectul de buget pe 2016 creionat pentru Ministerul Transporturilor (MT) apar şi câteva proiecte care se vor derula la nivelul judeţului Constanţa şi sunt prevăzute spre finanţare.
 
Ministerul Transporturilor, ca ordonator principal de credite, coordonează programele aferente Politicii de Coeziune a Uniunii Europene prin programele POS-T şi POIM, având beneficiari precum CNADNR, CFR, METROREX, APMC, APDM, ACN, AFDJ, CN APDF SA Giurgiu, Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu“.
 
În proiectul de buget al Ministerului se precizează că „prioritizarea proiectelor de infrastructură de transport s-a făcut în baza metodologiei abordate de Master Planul General de Transport, aprobat de Comisia Europeană“. În acest context, în documentul respectiv am găsit şi câteva sume ce vizează dezvoltarea infrastructurii de la malul mării.  Concret, la infrastructură navală sunt avute în vedere „lucrări de infrastructură în vederea dezvoltării de terminale specializate în portul Constanţa Sud - Mol 3S și 4S în portul Constanţa - platformă industrială în portul Constanţa Sud“, precum şi „modernizare ecluze - echipamente şi instalaţii la Canalul Dunăre - Marea Neagră şi Poarta Albă Midia – Năvodari“.
 
De asemenea, se va asigura „finanţarea funcţionării şi menţinerii standardelor de siguranţă şi securitate pe Aeroportul Internaţional «Mihail Kogălniceanu» Constanţa, având în vedere caracterul strategic al acestui aeroport“. Totodată, proiectul confirmă că Ministerul Transporturilor este interesat de varianta de ocolire a municipiului Constanţa. 

Sume prevăzute în bugetul MT 

În proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pentru anul 2016 este prevăzută suma de 4.092 mii lei pentru prelungirea digului de larg în portul Constanţa, program derulat cu fonduri europene, ce va trebui definitivat anul viitor. „Extindere spre sud a cheiului danei de gabare din Portul Constanţa“, proiect derulat de Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (APMC), are alocat în buget 738 mii lei. În schimb, anul viitor, niciun leu nu va fi direcţionat pentru modernizarea infrastructurii portuare prin asigurarea creşterii adâncimilor şenalelor şi bazinelor şi a siguranţei navigaţiei în portul Constanţa.
 
Pentru reabilitarea platformelor de staţionare a aeronavelor la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu“ este stipulată suma de 738 mi lei.
 
În cadrul Programelor din Fonduri de Coeziune, Ministerul Transporturilor a inclus alocarea a 90.000 de mii lei, din credite bugetare, pentru „construcţia autostrăzii Cernavodă - Constanţa“, proiect care va fi derulat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), precum şi suma de 73.328 mi lei, pentru „construirea centurii ocolitoare a municipiului Constanţa la profil de autostradă“, lucrări ce vor fi executate tot de CNADNR.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii