Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:34 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce au mai găsit inspectorii în construcţii pe terenul "intermediarului" Decebal Şerban?

ro

01 Feb, 2011 00:00 2959 Marime text
ITC_-_Gigi_Chiru_57.jpgDupă ce mai mulţi locuitori ai blocurilor de pe strada Mircea au reclamat începerea unor lucrări pe faleză în dreptul blocurilor MF1 - MF4 de pe strada Mircea cel Bătrân, inspectorii IJC continuă să verifice legalitatea emiterii autorizaţiilor de construire.

Beneficiarul proiectului este Vasile Dumitru, iar constructorul este SC Lukas Maritim SRL, cu sediul în Agigea, care îl are ca unic asociat şi administrator pe Marian Luca. Acesta a susţinut, în urmă cu câteva zile, că Decebal Şerban, cel care s-a confruntat cu reprezentaţii mass-media zilele trecute este intermediar între constructor şi Vasile Dumitru.

"Faleza se apropie de valoarea critică"

Chiar dacă pentru această construcţie există autorizaţii, conducerea Inspectoratului Judeţean de Construcţii Constanţa face un apel către municipalitate să stopeze orice lucrare şi să nu mai emită autorizaţii de construire pentru toate zonele aflate în imediata vecinătate a malurilor, până la efectuarea unor lucrări de consolidare. În caz contrar, nu este exclus ca situaţia să ajungă la fel ca pe strada Traian, la Poarta 6, sau la Eforie Sud, unde au avut loc alunecări masive de teren.
În urma controlului şi a examinării zonei de creastă a falezei pe zona blocurilor MF1 - MF4 din strada Mircea cel Bătrân Constanţa, s-a constatat că în zona respectivelor blocuri, faleza prezintă o pantă foarte abruptă, ce se apropie de valoarea critică, iar distanţa dintre aceasta şi blocuri este de aproximativ 35 de metri. Lucrările de consolidare a falezei şi de drenaj din zonă, executate înainte de anul 1985, nu au mai fost întreţinute şi nici verificate, la acel moment din studiul geotehnic reieşind că nivelul apei freatice a fost stabilit la adâncimea de 12 metri faţă de cota terenului actual. Atâta timp cât nu s-au făcut intervenţii în zona de creastă, nu s-a modificat vegetaţia, faleza s-a comportat normal. Prin intenţia de executare a unor construcţii în zona de creastă se introduc o serie de modificări vegetaţiei, se introduc vibraţii artificiale, posibilitatea de pierderi de apă din reţelele de alimentare cu apă şi canalizare, ceea ce poate favoriza alunecări de teren în zonă. Astfel, s-a dispus verificarea stării de funcţionare a drenurilor din zonă şi a lucrărilor de consolidare a falezei pe zona blocurilor MF1 - MF4, pentru proiectarea şi executarea oricărui obiectiv unde există riscul de producere a alunecărilor de teren. În plus, trebuie să se identifice zonele cu risc de alunecare, dar şi zonele mai îndepărtate, în care, indirect, eventualele alunecări pot afecta construcţiile. ,,Situaţia din zona Mircea este una delicată. ITC_-_scndal_constructie_Decebal_Serban____.jpgDemararea unor lucrări fără ca specialiştii să se pronunţe asupra rezistenţei malului poate duce la producerea unor situaţii similare celor din zonele străzii Traian, Poarta 6 şi Eforie sau chiar mai rău. Fac încă o dată apel la autorităţile locale să oprească emiterea de autorizaţii de construire pe malul mării, în zonele înalte, fără ca mai întâi în zonele respective să se execute lucrări temeinice de consolidare a malurilor, iar specialiştii să se pronunţe asupra siguranţei zonelor respective", a susţinut, printr-o informare, directorul IJC Constanţa, Christian Gigi Chiru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • anonim 01 Feb, 2011 19:18 Gigi asta-i dus cu capu", sa nu dea el o spagulita pentru autoritate? Altfel s-ar fi pus problema daca.....