Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câţi bani trebuie să scoată din buzunar zilierii pentru asigurarea de sănătate

ro

03 May, 2019 00:00 1758 Marime text
De la începutul acestei luni, zilierii pot plăti contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), după ce, recent, a apărut modificarea legislativă în Monitorul Oficial al României. Zilierii pot plăti CASS-ul prin declaraţia unică, care poate fi descărcată online, asigurându-se astfel în sistemul public de sănătate.
 
Declaraţia unică se poate depune doar online, prin intermediul serviciului Spaţiul privat virtual de pe site-ul oficial ANAF sau prin portalul www.e-guvernare.ro. În cazul în care contribuabilii nu deţin un calculator, atunci se pot folosi de calculatoarele puse la dispoziţie în anumite sedii ale unităţilor fiscale.
 
Zilierul trebuie să achite CASS-ul, care are o bază de calcul egală cu şase salarii minime brute în vigoare la data depunerii declaraţiei. Astfel, pentru anul 2019, contribuţia este de 10% din şase salarii minime brute - 2.080 de lei x 6 luni, ceea ce înseamnă o plată totală la sănătate de 1.248 de lei.
 
Codul Fiscal precizează că asigurarea de sănătate pentru cei care se asigură voluntar este valabilă timp de 12 luni de la depunerea declaraţiei unice. Valabilitatea poate fi prelungită prin depunerea unei noi declaraţii înainte de expirarea termenului de 12 luni. 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii