Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:29 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câți bani trebuie să alocăm pentru masa de Paște. Radiografia prețurilor din piețe și marketuri. De unde vom cumpăra miel

ro

17 Apr, 2021 00:00 5074 Marime text
  • Constănțenii vor fi nevoiți să scoată din buzunare aproximativ 200 de lei pentru o masă decentă de Paște
  • Anul acesta sărbătoarea de 1 Mai și Paștele ortodox sunt consecutive, în același weekend
  • În piețele Tomis III și Piața Griviței, de pe 21 aprilie va începe comercializarea mielului în spațiile special destinate
 
Paștele este sărbătorit, în acest an, pe 2 mai, la o zi după sărbătoarea de 1 Mai – Ziua Muncii. Iată că în acest an, românii trebuie să își calculeze împreună bugetul pentru cele două evenimente importante. Totuși, vom vorbi strict de prețurile pentru pregătirea mesei pentru Paștele ortodox.
 
Am vizitat piețele din municipiu, alegând două piețe agroalimentare cu un număr ridicat de clienți – Piața Tomis III și Piața Griviței, unde prețurile sunt asemănătoare. Am ales câteva produse de bază și am făcut o medie a valorilor. Totodată, am vizitat și câteva marketuri pentru a găsi valori să balanseze diferențele.
 

De când vom putea cumpăra miel din piețe?

 
Constănțenii vor avea parte de miel în piețele agroalimentare! Contactat de către redactorii ZIUA de Constanța, Teo Hira, directorul RAEDPP Constanța a precizat că mielul va fi comercializat în două dintre piețele constănțene – Piața Tomis III și Piața Griviței, începând cu data de 21 aprilie până pe 1 mai.

Pe 19 aprilie va avea loc o ultimă acțiune de igienizare înainte de startul punerii pe piață a mielului. Momentan se așteaptă vizita medicilor din cadrul Direcției Sanitar-Veterinară și Siguranță Alimentară Constanța în spațiile destinate comercializării cărnii și a altor produse de origină animală.
 

Constănțenii nu prea vor miel

Pe pagina de Facebook ZIUA de Constanța a fost lansat un sondaj de opinie în secțiunea „Story”, unde întrebarea a fost dacă oamenii doresc să achiziționeze miel din piețele agroalimentare. Mai bine de 70% au răspuns că nu vor cumpăra miel din piețe. Cel mai probabil, prețul ridicat și situația financiară precară, plus riscurile care sunt în momentul de față i-a determinat pe constănțeni să aleagă variante mai sigure și mai la îndemână.
 

200 de lei minim pentru masa de Paște

 
Un kilogram de miel poate fi cumpărat începând de la aproximativ 27 de lei, dacă ne raportăm la prețurile de anul trecut. Facem precizarea că în piețele agroalimentare încă nu se comercializează miel. 

Cei care nu consumă carne de miel pot opta pentru cea de porc, care are preţuri între 15 şi 30 lei/kg, pulpă porc - 15 lei, cotlet porc fără os - 18 lei, ceafa de porc – 23 lei. Puiul a scăzut ca preț în ultima perioadă -  pulpe de pui la 8 lei/kg sau piept de pui la chiar 16 lei per kilogram.

Vopseaua de ouă o puteţi achiziţiona cu 50 bani plicul sau ofertă cutie patru culori – roşu, verde, galben şi albastru. Cozonacul are preţuri cuprinse între 15 -40 de lei, pască, cu brânză şi stafide, 650 gr – 18 -20 lei, pască cu cremă de ciocolată, 600 gr – 22 lei.
 
Preţul vinului de 750 ml variază între 13 şi 60 lei, o sticlă cu apă la 2 litri are preţ de pornire de la 3 lei, berea la bax de şase doze între 14 şi 26 lei, iar sucurile la sticlă de 2 litri costă aproximativ 6 lei.

Un coş cu dulciuri care include un iepuraş de ciocolată costă 20 lei. Preţul legumelor au crescut în ultima perioadă. Legătura de ceapă verde costă 2 lei, cea de ridichi tot 3 lei, roşii 7 lei/kg, ardei roşu 16 lei/kg, ardei gras 11 lei, cartofi albi noi – 3 lei/kg.

Cam acestea sunt produsele de bază. Astfel un coș minim pentru masa de Paște ar ajunge la 200 lei pentru o familie de 2 persoane.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 18 Apr, 2021 18:51 În piata Balada, cartofii noi costa 10 lei /kg