Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:22 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Categoriile de ulei de măsline. Cum îl alegem pe cel mai bun

ro

10 Apr, 2022 18:15 1552 Marime text
Ulei de măsline Foto Pixabay

Uniunea Europeană produce aproximativ 67 % din cantitatea totală la nivel mondial. Aproximativ 4 milioane de hectare, în principal în țările mediteraneene ale UE, sunt dedicate culturii măslinilor (tradițională, intensivă și foarte intensivă).


Italia și Spania sunt cei mai mari consumatori de ulei de măsline din UE, fiecare cu un consum anual de aproximativ 500 000 de tone, în timp ce Grecia are cel mai mare consum din UE pe cap de locuitor (aproximativ 12 kg pe an). În total, UE reprezintă aproximativ 53 % din consumul mondial, potrivit infocons.ro.



Există opt categorii diferite de ulei de măsline și ulei din turtă de măsline



ulei de măsline extravirgin
ulei de măsline virgin
ulei de măsline lampant
ulei de măsline rafinat
ulei de măsline compus din ulei rafinat și virgin
ulei din turtă de măsline
ulei brut din turtă de măsline
ulei rafinat din turtă de măsline.


Nu toate aceste categorii pot fi vândute consumatorilor. La comerțul cu amănuntul, aceștia pot achiziționa numai ulei de măsline extravirgin, ulei de măsline virgin, ulei de măsline compus din ulei rafinat și virgin și ulei din turtă de măsline.


Categorii de uleiuri de măsline


Pentru a putea fi comercializat sub o anumită categorie, caracteristicile uleiului de măsline trebuie să respecte limitele stabilite în normele UE. Acest lucru intră în responsabilitatea operatorilor și a statelor membre ale UE.


Diferitele categorii de ulei de măsline sunt clasificate în funcție de parametrii de calitate, în ceea ce privește:


caracteristicile fizico-chimice, cum ar fi nivelul de aciditate, indicele de peroxid, conținutul de acizi grași și conținutul de steroli
caracteristici organoleptice (senzoriale), cum ar fi aroma fructată și lipsa defectelor organoleptice.
Uleiuri de măsline virgine


Există trei categorii de uleiuri de măsline virgine


Uleiul de măsline extravirgin este categoria de cea mai înaltă calitate. Din punct de vedere organoleptic, nu prezintă defecte și are o aromă fructată. Nivelul de aciditate nu trebuie să depășească 0,8 %.


Uleiul de măsline virgin poate avea anumite defecte senzoriale, dar la un nivel foarte scăzut. Nivelul de aciditate nu trebuie să depășească 2 %.

Uleiul de măsline lampant este un ulei de măsline virgin de calitate inferioară, cu o aciditate mai mare de 2 %, care nu are o aromă fructată și prezintă deficiențe senzoriale substanțiale. Uleiul de măsline lampant nu este destinat comercializării cu amănuntul. Este rafinat sau utilizat în scopuri industriale.


Alte categorii de uleiuri de măsline


Următoarele categorii de uleiuri de măsline nu sunt uleiuri de măsline virgine:


Uleiul de măsline rafinat este produsul obținut după rafinarea unui ulei de măsline virgin defectuos (de exemplu, ulei de măsline lampant). Nu este destinat comercializării cu amănuntul. Are o aciditate de până la 0,3 %.

Uleiul de măsline compus din ulei rafinat și virgin este un ulei obținut din amestecul de ulei de măsline rafinat cu uleiuri de măsline extra virgine și/sau virgine. Are o aciditate de până la 1 %.

Uleiul brut din turtă de măsline: este pasta reziduală obținută după extragerea uleiului din măsline. Uleiul obținut din această pastă este denumit ulei brut din turtă de măsline.

Uleiul din turtă de măsline rafinat: uleiul brut din turtă de măsline poate fi rafinat și amestecat cu uleiuri de măsline virgine. Uleiul obținut din acest amestec este denumit ulei brut din turtă de măsline. Gradul său de aciditate poate fi de până la 1 %


Sursa infocons.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii