Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:19 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cât de mult îți poate afecta sănătatea lumina albastră

ro

11 Jun, 2021 10:00 1126 Marime text


Multe studii ale cercetătorilor arată că lumina albastră dăunează ochilor, mai ales dacă este emisă un timp îndelungat, din surse de lumină, precum becurile de tip LED, lumini fluorescente, televizoare plasmă, aparatură de gaming, laptop, calculator, tabletă, smartphone ș.a.m.d.
Expunerea exagerată la lumina albastră poate provoca sindrom de vedere computerizată (CVS), care include probleme oculare și vizuale, simptome de ochi uscați, oboseală oculară, senzație de uscăciune, dureri de cap, cefalee, vedere încețoșată, insomnie.

Impactul luminii albastre asupra somnului

Lumina albastră poate afecta producerea melatoninei în organism și poate influența ritmul circadian. Nealinierea ritmului circadian are consecințe destul de grave, poate produce îmbătrânirea prematură a ochilor și este implicată în dezvoltarea unor tulburări legate de boli, precum sunt: obezitate, diabet, depresie, hipertensiune arterială, cancer.
Experții spun că este necesară reglarea adecvată a ritmicității circadiene, printr-un stil de viață sănătos și folosirea luminii adecvate. Prin urmare, riscurile potențiale ale luminii albastre sunt prea mari pentru sănătatea ochilor și a corpului în general, prin întreruperea ritmului circadian și privarea de somn.
Cercetătorii au spus că melatonina are un rol important, protector și asupra plămânilor, nu doar asigură un somn odihnitor. Pe măsură ce îmbătrânim, melatonina scade, iar asta face ca oamenii în vârstă să doarmă mai rău. La copii însă, nivelul de melatonină este în mod natural mai ridicat, de aceea ei au somnul mai adânc și de obicei dorm mai mult.

Studiile clinice arată că melatonina produsă în mod natural este mai eficientă ca melatonia de tip supliment. Ea are un efect protector asupra plămânilor, ca răspuns la boala pneumonie prin inhibarea proteinelor de tip inflammasom NLRP3. Cercetătorii consideră că la persoanele cu un nivel ridicat de melatonină, infecțiozitatea de coronavirus este redusă și deci șansele de a dezvolta tulburări respiratorii acute sunt mai mici.

Sensibilitatea oculară


Lumina albastră este emisă de toate ecranele noastre: tablete, laptopuri, calculatoare, etc. Oamenii petrec multe ore pe zi pe în fața acestor ecrane, din cauza profesiilor pe care le au. Mulți oameni se plâng de faptul că au ochii sensibili la lumina albastră, iar atunci când stau mult timp la calculator au dureri de cap sau cefalee, adesea, la sfârșitul zilei. În plus, au senzație de ochi uscați, iritați sau de corp străin în ochi. Uneori ochii lor sunt sensibili și la cea mai mică rafală de vânt.

Asta se datorează luminii albastre, oboselii și tensiunii oculare produse de statul prea mult timp la calculator.
În prezent, ochelarii de calculator sunt o soluție bună în prevenirea acestor probleme, mai ales dacă au lentile galbene care blochează 98,7% din lumina albastră de 450 nm. În acest fel, oamenii își pot proteja ochii de deteriorarea probabilă a luminii albastre.
Prin urmare, ei au posibilitatea de a obține o vedere mai sigură cu noii ochelari de blocare a luminii albastre, care au tehnologia cu 2 scuturi, care protejează ochii de orice deteriorare. Avantajele includ și îmbunătățirea acuității vizuale, ameliorarea simptomelor de sindrom CVS, reducerea tensiunii oculare.

Pentru a dovedi eficiența acestor ochelari, opticienii au făcut multe teste, care arată că investiția în astfel de produse merită, pentru protejarea vederii. Cu siguranță, computerele moderne și alte device-uri electronice emit suficientă lumină albastră, care poate duce la deteriorarea retinei. Studiile cercetătorilor arată clar că radiația albastră-violet, de la aceste dispozitive digitale, afectează ochiul într-o oarecare măsură, asta depinde de durata expunerii și intensitatea luminii.  
În concuzie, ochelarii cu tehnologia anti-lumină albastră îi ajută pe oameni să lucreze mai cofortabil la calculator, să-și relaxeze ochii și să-și protejeze vederea. În plus, ochelarii reduc dispersia de lumină, ce influențează capacitatea de focalizare și deci poate cauza oboseala oculară alături și de alte simptome.
Există și ochelari care sunt mai ieftini, dar care vor filtra doar o mică parte din această lungime de undă. Prin urmare, este bine să analizați cu atenție mai multe modele de ochelari, pentru a afla toate detaliile și a putea decide care este varianta optimă, din punct de vedere preț-calitate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii