Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:00 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cartoful fierbinte din Mamaia Iată ce spun autoritățile despre investiția de pe plaja de la Caelia. Termenul somației pentru desființarea lucrărilor a expirat

ro

20 Jun, 2024 12:45 5406 Marime text
Epopeea construcției de pe plaja de la Caelia continuă! BC Cogen Management SRL nu continuă demersurile de amenajare a plajei din Mamaia, dat fiind faptul că instituțiile abilitate de control au găsit nereguli. În acest sens, cotidianul ZIUA de Constanța a solicitat mai multe puncte de vedere instituțiilor implicate în subiect. Este vorba de o piscină exterioară și puncte adiacente ce se amenajează în zona Caelia din Mamaia, prin AC 241 din data de 19 martie 2024, pentru subsector 15, de pe plaja turistică Mamaia IV.
 
În primul rând, facem mențiunea că totul a pornit de la mai multe sesizări apărute în spațiul public, lucru ce a dus la un amplu control al Inspectoratului de Stat în Construcții la investiția de pe plajă. Printr-un răspuns transmis redacției noastre, ISC face următoarele precizări:
 

„Urmare a controlului de specialitate, efectuat în baza Procedurilor de control al statului privind respectarea prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism, autorizațiilor de construire/desființare și la avizarea și aprobarea documentațiilor de urbanism, aprobate prin Ordinul nr. 310/2022, au fost încheiate procese verbale de control prin care s-au constatat încălcări ale prevederilor legale. Actele au fost transmise către autoritatea controlată/beneficiarul autorizației de construire. După soluționarea plângerilor prealabile formulate de aceștiau sau la împlinirea termenului de 30 de zile de la data confirmării primirii proceselor verbale, se va înainta instituției prefectului autorizația de construire în vederea analizării necesității și oportunității atacării acesteia în instanța de contencios administrative.
 
Totodată, ca urmare a contralelor efectuate în teren, în baza Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, coroborată cu Ordonanța de urgență nr. 41/2010 privind unele măsur pentru întărirea disciplinei în construcții, dar și a altor acte normative, a fost încheiat un process verbal de control în care s-a consemnat că lucrările au fost executate cu nerespectarea prevederilor autorizației de construire. În conformitate cu prevederile OUG 41/2010 au fost înștiințate compartimentele de specialitate cu atribuții de control ale Primăriei Constanța, în vederea ducerii la îndeplinire a atribuțiilor ce le revin”, ne-a transmis ISC, prin inspector general Victorița Dumitrașcu.

 
Legat de cele amintite mai sus, recent ISC a depus documentația la Prefectura Constanța, dar a fost retrasă temporar. Conform informațiilor ZIUA de Constanța, săptămâna următoare ar urma să expire termenul de 30 de zile amintit în răspunsul de mai sus, ceea ce înseamnă că documentele necesare instituției prefectului pentru a ataca în instanță autorizația de construire ar urma să fie depuse undeva săptămâna următoare (după data de 23 iunie a.c.).
 
Primăria Constanța a transmis următoarul răspuns cu privire la situația de pe plaja de la Caelia:

„În urma finalizării controlului efectuat de către Inspectoratului de Stat în Construcții, singura instituție abilitată să exercite controlul de stat în domeniul construcțiilor și să constate eventualele nereguli la execuția lucrărilor de construire, Direcția Generală Poliția Locală Constanța a fost sesizată cu privire la o serie de nereguli la construcția de pe plaja Caelia, în sensul că nu s-au respectat prevederile din autorizația de construire și din planurile vizate spre neschimbare. În consecință, beneficiarul a fost somat cu privire la desființarea construcțiilor care nu erau cuprinse în documentația depusă odată cu solicitarea autorizației de construire.  Procedura este în desfășurare”.

 
Reprezentanții Direcției Generale Poliția Locală Constanța au menționat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că acel termen prin care beneficiarul trebuia să desființeze singur lucrările a expirat, iar pasul următor este ca Primarul Municipiului Constanța  să emită o dispoziție de primar prin care să ceară desființarea lucrărilor de pe plajă, în regim propriu.
 
Între timp, beneficiarul, BC Cogen Management SRL, a deschis un process în instanță pentru a stopa desființarea construcțiilor, iar prim termen a fost stabilit pe 8 august 2024. De alfel, consideră că i se face o nedreptate prin aceste căi de oprire a investiției demarate pe litoral.
 

Proces în instanță

 
Amintim că pe rolul Tribunalului Constanța, a fost înregistrat dosarul 4093/118/2024, care are ca obiect ordonanţă preşedinţială suspendare executare act administrativ proces verbal nr DO/252569/03.06.2024, somație nr.113586/10.06.2024.
 
Dosarul a ajuns pe masa magistraților la data de 13.06.2024, pe secția de contencios administrativ şi fiscal. Obiectul dosarului constă în ordonanţă preşedinţială suspendare executare act administrativ proces verbal nr DO/252569/03.06.2024, somație nr. 113586/10.06.2024, fiind în stadiul de fond.
 
Părți în dosar sunt BC Cogen Management SRL -reclamant; Inspectoratul Județean în Construcții Constanța-pârât; Primarul Municipiului Constanța-pârât; Direcția Generală Poliția Locală Constanța - Serviciul Urmărire Măsuri în Domeniul Construcțiilor- pârât
 
A fost stabilit termen în dosar data de 08.08.2024.
 

 

Despre BC Cogen Management SRL

 

Înființată în anul 2020, firma are sediul pe strada Grigore Mora, nr. 30, Ap. 1, București și desfășoară activități de consultanță pentru afaceri și management. Asociații firmei sunt Constantin Bucur și Constantin Alin Bucur, fiecare cu câte 50% din capitalul social. Administratorul firmei este Constantin Bucur.

 
Potrivit termene.ro, Constantin Bucur mai este asociat/acționar în următoarele firme: Vest - Energo SA, BDH International SRL, FC Gloria Buzău SA (unde deține 95,51 % din capitalul social), Romitalpost Development SRL, ANJIN San Impex SRL, ANJIN San Com SRL, Proiect Constructor IMPEX SRL, Free Lance Stringer Press SRL, Marinarul Prodimpex SRL, Golf Oil Company SRL,  Biotech Industries SRL, Glax One SRL, Esco Energo Services SRL, MED Work Professional SRL. 

La rândul său, Constantin Alin Bucur este asociat în Veralin & Co Impex SRL,  Sudsolar SRL,  A&A Vigilent Concept SRL, Tehnoinvest Energy SRL,  A&I Surface Protect SRL și  Angels Beach 11 SRL.
 
În anul fiscal 2022, firma cu niciun salariat a raportat o cifră de afaceri de 3.551.562 de lei și un profit de 3.080.580 lei.
 
 
Facem precizarea că am discutat cu investitorul BC Cogen Management SRL, urmând a publica și punctul de vedere al acestuia de îndată ce îl vom avea.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.De asemenea, pentru redactarea acestui articol au fost folosite și informații de pe termene.ro.
Citește și:
„Chițac a știut de ilegalitățile de pe plaja Caelia, dar a ținut totul secret în campania electorală“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii