Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:40 28 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Bucuria se vedea pe toate fețele“ 142 de ani de administrație românească în Dobrogea

ro

23 Nov, 2020 00:00 647 Marime text
  • La data de 23 noiembrie 1878, în Constanța și Dobrogea este marcat momentul la care primul prefect al administrației românești, Remus Opreanu, își ia în primire misiunea.
  • Peste 5.000 de oameni și-au manifestat cu această ocazie bucuria revenirii Dobrogei la România.
  • „Entuziasmul fiind foarte mare, bucuria se vedea pe toate feţele. Tot oraşul era în picioare, stindarde, ghirlande de flori şi diferite ornamente împodobeau casele“, arăta un cronicar al vremii.
 
Bine ancorați în realitatea imediată și provocările pe care le aduce cu sine, avem tendința să uităm că lucrurile nu au stat întotdeauna cum sunt acum.
 
În urmă cu 142 de ani, de pildă, în această zi, constănțenii aveau motive întemeiate de bucurie: în oraș tocmai intraseră trupele române, alături de primul prefect român, Remus Opreanu, marcând astfel sfârșitul stăpânirii otomane.
 
Peste 5.000 de oameni și-au manifestat la acel moment bucuria revenirii Dobrogei la România.
 
La data de 23 noiembrie 1878, în Constanța și Dobrogea este marcat momentul la care primul prefect al administrației românești în provincia recent întoarsă la țara-mamă, Remus Opreanu, își ia în primire misiunea de a ocârmui județul.
 
Acesta intrase în orașul Constanța, alături de trupele și autoritățile române.
 
Ulterior, la data de 10 mai 1881, Remus Opreanu este numit prefect și pentru județul Tulcea, iar astfel devine administratorul provinciei Dobrogea.
 
Istoricul prof.univ.dr. Stoica Lascu menționa în articolul „Promemoria: 23 Noiembrie  - In memoriam Illustrum Civium Tomitanorum“, publicat în ZIUA de Constanța în 23 noiembrie 2018, că a doua zi după intrarea în Constanța, Remus Opreanu le-a comunicat autorităților din București că peste 5.000 de persoane și-au manifestat bucuria revenirii provinciei la România.
 

„Credeam a fi în Bucuresci“

 
Conform sursei citate, constănțenii primiseră autoritățile române „în strigăte de entuziasm“.

 
Potrivit celor consemnate în articolul prof.univ.dr. Stoica Lascu, în zilele ce au urmat intrării trupelor române în Constanța și numirii lui Remus Opreanu prefect al județului, în oraș se desfășoară o serbare organizată de fruntașii urbei, „dar la care toată populaţiunea a luat parte, iluminaţiunea de astă-noapte era foarte splendidă: stindarde, lampioane nenumărate, credeam a fi în Bucuresci în zilele de sărbători naţionale“, potrivit unui corespondent de presă, citat în articol.
 
 „Entuziasmul fiind foarte mare, bucuria se vedea pe toate feţele. Tot oraşul era în picioare, stindarde, ghirlande de flori şi diferite ornamente împodobeau casele“, se mai menționează în sursa citată.
 
Citește și:

Promemoria:
23 Noiembrie - In memoriam Illustrum Civium Tomitanorum (document)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii