Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:18 06 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Av. Bogdan Blaj, Blaj Law - TVA-ul retroactiv la cafea și ceai – anulat într-o decizie a Tribunalului Brașov

ro

21 Nov, 2024 09:19 351 Marime text
Foto: PixabayÎn vara anului 2023, ANAF a impus o interpretare fiscală drastică, reîncadrând băuturile de cafea și ceai la o cotă de TVA de 19%, o măsură neașteptată și aplicată retroactiv, care a bulversat întreaga industrie HORECA. Această modificare, aplicată în ciuda faptului că operatorii economici aplicaseră o cotă de TVA de 9% în conformitate cu legislația în vigoare, a declanșat o serie de controale intense și a dus la emiterea a sute de decizii de impunere, conform Blaj Law. Multe afaceri, deja afectate de incertitudinile economice, s-au trezit brusc nevoite să achite diferențele de TVA, ceea ce a generat sume suplimentare considerabile care au pus presiune majoră asupra profitabilității.

Cu această măsură, ANAF a tratat băuturile de cafea și ceai ca pe băuturile nealcoolice cu adaos de zahăr sau alte arome, ignorând faptul că acestea nu se încadrau în aceeași categorie. În mod surprinzător, ANAF a aplicat această schimbare retroactiv, punând în dificultate operatorii economici care deja respectaseră cota de TVA stabilită anterior. Această interpretare a generat sume în plus colectate la bugetul de stat, estimate la zeci de milioane de lei. Totodată, măsura a creat o stare de nemulțumire și incertitudine în rândul antreprenorilor din sectorul ospitalității, care s-au simțit vulnerabili în fața unor schimbări fiscale impredictibile și abuzive.

Casa de avocatură din Cluj Blaj Law, reprezentând una dintre companiile afectate de această impunere retroactivă, a contestat măsura în instanță, susținând că TVA-ul inițial de 9% fusese aplicat corect și că decizia ANAF era nejustificată și ilegală. După un an de procese, Tribunalul Brașov a emis o hotărâre favorabilă Blaj Law, anulând cota de TVA de 19% impusă retroactiv pentru cafea și ceai și obligând ANAF să restituie companiei sumele plătite în plus, inclusiv dobânzile aferente.

Pentru Blaj Law, această victorie reprezintă un precedent semnificativ. Hotărârea Tribunalului Brașov nu doar că validează TVA-ul de 9% aplicat inițial de industrie, ci deschide și calea pentru alte procese similare, în care companiile afectate de aceeași măsură pot solicita rambursarea sumelor plătite. Blaj Law continuă să reprezinte mai multe companii din HORECA care contestă TVA-ul retroactiv, susținându-le în demersurile de recuperare a fondurilor pierdute.

Decizia instanței transmite un mesaj important: autoritățile fiscale trebuie să respecte drepturile contribuabililor și să evite impunerile retroactive care pun în pericol stabilitatea economică. Dacă alte instanțe vor urma acest precedent, statul ar putea fi nevoit să ramburseze zeci de milioane de lei colectate nelegal din industria HORECA, o rambursare ce ar putea salva multe afaceri vulnerabile.

Soluția pronunțată este una mult așteptată, dată fiind importanța majoră a acestui litigiu nu doar din perspectiva implicațiilor de ordin financiar pentru client, ci și prin caracterul său de prim deznodământ în cadrul dosarelor similare pe care le avem în gestionare.
Astfel, soluția marchează o victorie importantă și pentru ceilalți contribuabili aflați în situații similare, ale căror dosare se află încă în curs de soluționare. Deși în sistemul nostru de drept, precedentul judiciar nu este obligatoriu pentru instanțe, soluția dobândește o semnificație deosebit de importantă și cu siguranță este de luat în calcul de restul instanțelor naționale.
De altfel, prevederile legale în discuție prezintă probleme majore de predictibilitate și claritate, aspecte care au fost exploatate de organele fiscale în detrimentul contribuabililor cu toate că în materie fiscală există un principiu elementar – ,,in dubio contra fiscum” – care ne spune că orice neclaritate a legii trebuie interpretată în favoarea contribuabilului.
Fenomenul controalelor demarate de organele fiscale în scopul verificării modului de aplicare a acestor dispoziții de către unitățile care activează în domeniul HoReCa este larg răspândit la nivel national, controalele fiind încă în curs de desfășurare. Soluția pronunțată ne oferă perspective optimiste în ceea ce privește posibilitatea înlăturării consecințelor generate de aceste controale - care practic încalcă securitatea juridică pe plan fiscal – și ne oferă încredere că printr-o atitudine proactivă se pot corecta practicile abuzive ale autorităților fiscale.” conform av. Blaj Bogdan și av. Brigitta Kedves din cadrul echipei Blaj Law.

Blaj Law a demonstrat că interpretările fiscale abuzive pot fi contestate și că drepturile companiilor pot fi apărate cu succes. Această decizie reîntărește încrederea mediului de afaceri în justiția română și oferă speranță pentru companiile care se confruntă cu măsuri impredictibile impuse de autorități.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii