Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:52 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astronomii au descoperit un sistem solar, cu șase exoplanete. Orbitele lor sunt perfect sincronizate

ro

30 Nov, 2023 13:51 699 Marime text





Sursa foto. Wikipedia/Foto cu rol ilustrativ



Telescopul american TESS şi cel european Cheops au descoperit un sistem solar format din şase planete - care se învârt în jurul stelei lor într-un "vals" perfect sincronizat -, o descoperire esenţială pentru a înţelege mai bine felul în care s-a format Sistemul Solar, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează AFP, citat de Agerpres.

Cele şase planete orbitează în jurul HD 110067, o stea strălucitoare situată la aproximativ 100 de ani-lumină de sistemul nostru solar, în constelaţia Părul Berenicei, care este vizibilă din emisfera nordică a Pământului.

Este un sistem stelar foarte compact, care ar încăpea complet în interiorul orbitei lui Mercur, planeta cea mai apropiată de Soare, a declarat Adrien Leleu, cercetător la Universitatea din Geneva şi unul dintre autorii principali ai studiului publicat în revista Nature.

Toate aceste planete sunt denumite "fierbinţi", cu un diametru cuprins între cel al Terrei şi cel al lui Neptun, cu o compoziţie similară cu cea a lui Neptun: "un corp teluric acoperit de un înveliş gros de gaz", a explicat acelaşi astrofizician.

Niciuna dintre cele şase planete de tip "mini-Neptun" nu se află în zona locuibilă - la o distanţă potrivită de steaua lor pentru a permite existenţa apei în stare lichidă, o condiţie esenţială pentru a susţine viaţa.

Însă ele deţin totuşi o calitate remarcabilă: perioadele lor orbitale, adică timpul de care au nevoie pentru a executa o rotaţie în jurul stelei lor, sunt perfect sincronizate. Acest aspect nu a mai fost constatat niciodată până acum în rândul celor peste 5.000 de exoplanete descoperite după identificarea primei exoplanete, în 1995.

Pentru noul studiu, totul a început în 2020 odată cu observarea stelei HD 110067, un astru similar Soarelui nostru, de către telescopul spaţial TESS lansat de NASA şi supranumit "vânătorul de exoplanete".

Citește și
VIDEO SpaceX a lansat Starship, cea mai mare și puternică rachetă din lume
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii