Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:10 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ARGUS are, din nou, un alt Consiliu de Administraţie (document)

ro

13 Jan, 2012 02:57 3569 Marime text

argus_fabrica_de_ulei_Argus_sediu_005.jpgCu două Consilii de Administraţie, unul al lui Chelu şi unul al celorlalţi acţionari, în frunte cu SIF Oltenia, una dintre cele mai mari companii ale ţării are toate şansele să se ducă de râpă, prinsă între certurile acţionarilor

Răsturnările de situaţie sunt la ordinea zilei la ARGUS SA.

La finele lui 2011, mai precis pe 27 decembrie, „gruparea Cătălin Chelu" s-a reunit în Adunarea Generală a Acţionarilor şi a ales un nou Consiliu de Administraţie. Informaţia nu a fost publicată de Bursa de Valori Bucureşti, ci pe site-ul companiei. Aşadar, propunerile pentru administratori au fost gălăţenii lui Chelu: Sorin Panaite, Giulio-Nelu Patriche, Mihai Brînză, Mihaela-Mirela Bădoiu, Gheorghe Chirilă, Edy-Gabriel Mînjineanu şi Cătălin Gheorghe. Pe 27 decembrie, AGA s-a reunit şi a ales un nou CA, format din: Cătălin Gheorghe, Sorin Panaite, Mihai Brînză, Mihaela-Mirela Bădoiu şi Edy-Gabriel Mînjineanu. Administratorii vor primi o remuneraţie de câte 2.500 de lei pe lună. De asemenea, s-a revocat auditorul financiar, alegându-se PF Nan Paula Aurelia. Preşedintele şedinţei a fost Antonel Cristi Bunu.

Ce s-a întâmplat pe 29?!

Potrivit unui convocator publicat în presa centrală, şi pe 29 decembrie ar fi trebuit să aibă loc o şedinţă AGA, însă despre aceasta nu se spune nimic pe site-ul ARGUS. CA-ul dorea ca în şedinţa de pe 29 decembrie să primească mandatare în vederea negocierii şi contractării cu Unicredit Ţiriac Bank a unui credit de 4,1 milioane de lei pe o perioadă de un an şi garantarea acestuia cu ipotecă, cesionarea în favoarea băncii a drepturilor izvorâte din poliţa de asigurare a imobilului ipotecat, cesiunea drepturilor de creanţe izvorâte din contractele de distribuţie aflate în derulare, garanţie reală mobiliară asupra disponibilităţilor din conturile şi subconturile deschise la bancă şi bilet la ordin emis de către societate. Cu alte cuvinte, administratorii vor să ia un credit punând la bătaie cam tot ce are societatea constănţeană la ora actuală.

Poveste cu final... imprevizibil

Aşa cum se ştie, situaţia este tulbure la ARGUS încă din luna septembrie a anului trecut. Cu două Consilii de Administraţie, unul al lui Chelu şi unul al celorlalţi acţionari, în frunte cu SIF Oltenia, una dintre cele mai mari companii ale ţării are toate şansele să se ducă de râpă, prinsă între certurile acţionarilor. Aşa cum ZIUA de Constanţa v-a mai informat, în luna iulie a anului trecut, afaceristul gălăţean Cătălin Chelu, prin mai multe firme pe care le controlează, a pus mâna pe 33% din acţiunile societăţii constănţene producătoare de ulei ARGUS SA. Tranzacţia a fost făcută în schimbul a peste 38 de milioane de lei (8,9 mil. euro), aceasta fiind cea mai mare investiţie a sa de până acum. Cu o afacere estimată de revista Capital la peste 40 de milioane de euro, Chelu nu are o reputaţie tocmai curată. A fost reţinut timp de două luni sub acuzaţia de tentativă de mituire a lui Dan Valentin Fătuloiu, care, la data comiterii faptei, era secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Se spune despre el că ar fi fost şcolit de Sorin Ovidiu Vântu şi i se pune în cârcă încercarea de a devaliza societatea Electroargeş, al cărei pachet majoritar îl preluase prin diverse firme pe care le controla, exact ca în cazul ARGUS. Problemele la ARGUS au început la puţin timp după ce Chelu a preluat acţiunile, acesta spunând că va decide dacă va face oferta publică de preluare a companiei după finalul bătăliei din piaţă cu SIF Oltenia, al doilea mare acţionar al companiei. „Daca legea mi-o va impune, voi face şi oferta publică de preluare a acţiunilor UARG (n.r. simbolul bursier al Argus Constanta). Deocamdată, bătălia este în toi. Să se liniştească valurile mai întâi", a declarat Chelu pentru MONEY.ro. Sursa citată menţiona că, pe de altă parte, oricare ar fi câştigătorul luptei pentru controlul societăţii, prin cumpărarea acţiunilor din piaţă, Legea pieţei de capital (297/2004) prevede că acţionarul sau grupul de investitori care acţionează împreună (concertat) şi a depăşit pragul de deţinere de 33% din acţiunile unei companii trebuie să facă obligatoriu oferta publică de cumpărare a tuturor celorlalte acţiuni, la un preţ stabilit după o anumită metodă. Mai mult, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avertizat firmele controlate de afaceristul gălăţean din cauza nederulării ofertei publice.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii