Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:27 13 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arc peste timp După 141 de ani, Prefectura Constanța și Prefectura Tulcea au dat un ordin pentru sărbătorirea anuală a Zilei Dobrogei (galerie foto)

ro

16 Nov, 2019 00:00 2229 Marime text
141 de ani au trecut de la revenirea Dobrogei la Patria-Mamă, eveniment istoric încărcat de o bucurie de nedescris. La 141 de ani de atunci, dobrogenii au parte, din acest an, de un ordin al Prefectului județului Constanța, prin care Ziua Dobrogei va fi celebrată așa cum trebuie an de an. Asta după ce, în anul 2017, cotidianul ZIUA de Constanța a organizat primul eveniment din seria Ziua Dobrogei, prin care s-a pus accent pe cultură și valorile locale. 
 
Iată că, la doi ani de atunci, cotidianul ZIUA de Constanța se pregătește pentru al treilea eveniment de celebrare a acestui eveniment important al istoriei, iar Prefectura Constanța a pecetluit ziua printr-un ordin care va rămâne moștenire generațiilor viitoare.
 
În data de 25 noiembrie 1878, Prefectura Constanța anunța fastuos cum au sărbătorit atunci revenirea Dobrogei la Patria-Mamei. Regăsim în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“, carte scrisă de Stoica Lascu în 1990, disponibilă în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, următoarea relatare: 
 
„Astădi la 10 ore, cu ocasiunea luărei în posesiune a districtului Constanța, a avutu locu în biserica grecească unu Te-Deum, la care au asistatu tote autoritățile locale ruse, d-nii represintanți ai puteriloru străine, notabilii orașului și unu însemnatu numereu de cetățeni din tote clasele;  în același timpu, în tempelele diferiteloru naționalități, s’au înălțatu rugi către celu A-Totu Putinte pentru prosperitatea României și pentru îndelungata, pacinica și gloriosa domnire a A.S.R. Domnului Carol I și a ilustrei Regală Domnă Elisabeta. Intusiasmulu era forte mare și bucuria se vedea pe tote fețele.
 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 
 
Totu orașulu era în picioare, stindarde tricolore, ghirlande de flori și diferite ornamente îmodobiau casele. După terminarea servițiului divinu, amu fostu însoțitu de poporu, în strigăte de urări intusiaste, pene la localulu conacului, unde trebuia se procedemu la primirea autoritățiloru. Aci comisiuni din partea diferiteloru naționalități m’au însărcinat se depunu, la piciorele tronului augustului nostru Domnitoru, încredinţarea despre devotamentulu şi fidelitatea nouiloru sei supuşi, pe cându, chiaru în salonulu de recepţiune, preoţii mahometani, după ritulu loru, au înălţatu rugi către celu A-Totu-Putinte, cerendu înalta Lui protecţiune pentru România şi guvernulu ei. 
În fine, diua de astadi va remânea înscirsă pentr uviitoru, în cartea istoriei, ca uă di de fericire, pentru această nouă Românie; atâtu de mare era intusiasmulu”.
 
Iată că această bucurie se poate regăsi la 141 de ani de atunci. Pe 15 noiembrie 2019, a avut loc şedinţa comună a Colegiilor Prefecturale Tulcea și Constanța pentru celebrarea Zilei Dobrogei, găzduită de Sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ Constanţa.
 
Alături de reprezentanții Consiliului Județean, la eveniment au mai participat prefectul Lucian Furdui, omologul său constănțean, Dumitru Jeacă, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, precum și și alți aleși și demnitari constănțeni.
 
 
Ședința comună a celor două Instituții ale Prefectului reprezintă continuarea demersului comun al celor două județe în contextul sărbătoririi a 141 de ani de la revenirea Dobrogei la patria-mamă, România, a început joi, 14 noiembrie, odată cu vizita la Tulcea a prefectului Dumitru Jeacă și participarea sa la toate evenimentele care au avut loc în municipiul Tulcea cu prilejul Zilei Dobrogei.
 
S-au acordat trei distincții de onoare „Recunoștința Dobrogei” - Elenei Frâncu, prof. Stoica Lascu, dar și, post-mortem, prof. Gheorghe Dumitrașcu, cea din urmă distincție fiindu-i înmânată fiicei istoricului, Lavinia Dumitrașcu.
 
Citește și:
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii