Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:45 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ARBDD „Studiul de evaluare a potențialului de utilizare durabilă a resurselor vegetale pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării în anii 2023-2026”

ro

07 Mar, 2024 09:04 554 Marime text

Sursa foto: Facebook/ ARBDD


 
  • Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării" (A.R.B.D.D.) informează că, în ședința Consiliului Tehnico-Economic (CTE) al A.R.B.D.D ce a avut loc în data de 4 martie 2024 a fost recepționat „Studiul de evaluare a potențialului de utilizare durabilă a resurselor vegetale pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării în anii 2023-2026”, Raport Faza II,
 
Estimarea cantităților recoltabile de resurse vegetale ce pot fi valorificate pe teritoriul R.B.D.D în fiecare din anii 2023-2026, precum și elaborarea de măsuri de gestionare durabilă a acestora, elaborat de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Delta Dunării Tulcea.
 
 Studiul de evaluare a resurselor naturale vegetale din Rezervația Biosferei „Delta Dunării" (R.B.D.D.) este o necesitate pentru asigurarea gestionării durabile a acestor resurse, în conformitate cu prevederile legislației naționale și internaționale. Acesta va contribui la conservarea biodiversității și la dezvoltarea economică durabilă a teritoriului R.B.D.D. și include informații referitoare la principalele categorii de plante valorificabile economic, respectiv-ciuperci comestibile, plante medicinale, plante melifere, papură, pajiști și stufărișuri-, localizarea acestora pe teritoriul R.B.D.D., precum și cotele (cantitățile) recoltabile din fiecare resursă în parte.
 
Conform Legii 82/1993 art.10 pct.11. „Populaţia locală, constituită din persoanele fizice autorizate sau asociaţii ale acestora al căror domiciliu ori sediu se află pe teritoriul rezervaţiei, are drept de exclusivitate la valorificarea resurselor naturale regenerabile prin activităţi economice tradiţionale - păşunat, cultivarea terenurilor ieşite temporar de sub ape, albinărit, recoltarea florei şi a faunei naturale terestre şi acvatice -, cu excepţia situaţiilor în care valorificarea acestora a fost concesionată, pe baza permisului de practicare a activităţilor respective, eliberat de Administraţia Rezervaţiei.”
 
Acest studiu va fi utilizat pentru a fundamenta aplicarea Ordinului nr. 410/2008 privind autorizarea activităților de recoltare, capturare și/sau achiziție și/sau comercializare a resurselor naturale. Astfel, în urma aprobării studiului, populația locală va putea beneficia de acces la resursele vegetale regenerabile din R.B.D.D. în vederea exploatării acestora în baza actelor de reglementare emise de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.
 
În conformitate cu prevederile din Ordinul nr. 610/2009, tariful pentru emiterea permisului de recoltat resurse naturale regenerabile este de 50 de lei. Gestionarea durabilă a resurselor naturale regenerabile este o prioritate pentru Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. Cercetările desfășurate în acest domeniu contribuie la fundamentarea științifică a măsurilor de exploatare durabilă a acestor resurse. Aceste măsuri sunt esențiale pentru menținerea unui mediu curat și sănătos, pentru protejarea naturii și pentru promovarea unei dezvoltări armonioase și durabile.
 
Citește și
 Cuiburi artificiale pentru dumbrăvence în Rezervația Biosferei Delta Dunării (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii