Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:59 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ARBDD Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a zonelor umede! Iată tema din acest an

ro

02 Feb, 2024 09:50 708 Marime text

foto: ARBDD Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a zonelor umede!

Tema anului 2024 - ”Zonele Umede și bunăstarea umană” - arată strânsa legătură între viața oamenilor și zonele umede și subliniază că nevoia de administrare durabilă a acestora este indispensabilă.

Ziua Mondială a Zonelor Umede este celebrată la 2 Februarie, în fiecare an începând din 1997, de către părțile semnatare ale Convenției Ramsar.
Data de 2 februarie marchează data adoptării în 1971, în orașul iranian Ramsar, a Convenției asupra zonelor umede, un document internațional care stabilește reguli de protecție a ecosistemelor formate din zone umede, transmit reprezentanții ARBDD. 

De asemenea, a fost declarată Zi Internațională de către Națiunile Unite începând cu anul 2022.

Țara noastră a aderat la Convenția Ramsar prin adoptarea Legii nr. 5/1991, recunoscând astfel importanța zonelor umede deoarece găzduiesc habitate cu floră și faună caracteristice, îndeplinesc funcții ecologice fundamentale și au o mare valoare ecologică, economică, naturală, științifică și recreativă, dispariția acestora fiind ireparabilă.

În septembrie 1991, Rezervația Biosferei Delta Dunării a fost prima și cea mai mare zonă umedă de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor de apă, inclusă de România pe lista Convenției Ramsar, a mai punctat sursa citată. 

În prezent, în România sunt desemnate 20 de situri RAMSAR ce acoperă o suprafață de 1.177.748 ha.

Celebrarea Zilei Mondiale a Zonelor Umede este o oportunitate anuală de a crește gradul de conștientizare globală cu privire la valoarea zonelor umede.


La mulți ani de Ziua Mondială a Zonelor Umede!- a mai transmis sursa citată. 



Citește și:

ARBDDProhibiție de pescuit pentru știucă! Ce trebuie să știe pasionații de pescuit
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii