Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:13 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anunț de ultim moment de la ministrul Dezvoltării despre localitățile afectate de inundații

ro

26 Jun, 2023 09:23 996 Marime text
foto cu rol ilustrativ: ISU SuceavaÎn vederea limitării efectelor cauzate de fenomenele meteorologice care au afectat, în ultima perioadă, numeroase localități din țară, Adrian-Ioan Veștea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a solicitat autorităților publice locale inventarierea în regim de urgență a pagubelor produse și transmiterea către Ministerul Dezvoltării, prin intermediul prefecturilor, a sumelor necesare pentru sprijinirea cetățenilor și repararea infrastructurii afectate.

”Este imperios necesar să avem, cât mai repede, o evaluare a pagubelor produse în fiecare județ, pentru a stabili modalitățile de sprijin atât pentru persoanele ale căror locuințe au fost afectate și sunt acum imposibil de utilizat, cât și pentru clădirile și căile de acces prejudiciate”, a precizat ministrul Veștea.

Ulterior transmiterii acestor liste, în urma analizei punctuale a fiecărei solicitări, ministrul dezvoltării va propune Executivului un proiect de hotărâre pentru alocarea, din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, a sumelor necesare.

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat avertizările meteo de instabilitate atmosferică ce vizează mai multe județe din țară, printre care și Tulcea și Constanța. 

Potrivit ANM, a fost emisă o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată valabilă în intervalul 25 iunie, ora 10 – 26 iunie, ora 10. 

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țarii, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

Un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și averse torențiale  a fost emis pentru intervalul 25 iunie, ora 11 – 26 iunie, ora 04

Pe parcursul zilei la munte, în centrul și sud-estul țării, iar seara și noaptea mai ales în sud-est, local vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 65...75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat de peste 50...60 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.


Citește și: Efectele atenționărilor meteo.Pompierii au intervenit în 56 de localităţi din 19 judeţe, pentru a evacua apa din mai multe case
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii