Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:30 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Efectele atenționărilor meteo Pompierii au intervenit în 56 de localităţi din 19 judeţe, pentru a evacua apa din mai multe case

ro

18 Jun, 2023 13:42 1048 Marime text
foto cu rol ilustrativ: ISU Suceava
În ultimele 24 de ore (17.06.2023), pompierii salvatorii au intervenit în 56 de localități din 19 județe (AB, AR, AG, BV, CS, CJ, DB, DJ, GL, GR, GJ, HR, HD, IF, MH, MS, NT, SV, VL) și municipiul București pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente și vântul puternic.

Astfel, în cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, pompierii militari au acționat în sprijinul populației pentru evacuarea apei din 47 case, 2 incinte ale unor operatori economici, 2 subsoluri ale unor instituții publice, 202 curți, 5 anexe, 46 beciuri și 5 străzi., transmite IGSU. 

Totodată, din cauza vântului puternic, a fost nevoie de intervenția echipajelor operative pentru degajarea 11 copaci care au avariat 4 autoturisme și au afectat acoperișul unei case.

Efecte semnificative au fost înregistrate în 3 județe (Gorj, Dolj și Caraș-Severin), unde au fost evacuate preventiv 107 persoane (GJ - 91, DJ – 4 și CS - 12), la nivelul a 5 localități., a mai punctat sursa citată. 

Citește și: Avertizări Cod portocaliu și Cod galben. Vizată și Dobrogea. Ce spun meteorologii

Datorită eforturilor conjugate ale forțelor implicate în gestionarea efectelor, inclusiv a reprezentanților Administrației Naționale Apele Române, toate personale au revenit la locuințele lor.

Din cauza apei și aluviunilor acumulate, precum și a copacilor căzuți pe carosabil, circulația rutieră a fost temporar afectată pe 4 drumuri naționale (DN 57B/CS, DN 66/HD, DN 7/HD și DN 74/AB) și pe 5 drumuri județene (DJ 571B/CS, DJ 606C/DJ, DJ 641/DJ, DJ 687D/HD și DJ 706/HD), iar pe 3 drumuri naționale (DN 57B/CS, DN 66/HD, DN 74/AB) traficul s-a desfășurat cu dificultate. 

Totodată, circulația feroviară a fost temporar oprită pe Magistrala 100/MH, între loc. SIMIAN și loc. ZEGAIA, situația fiind remediată.

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecție de către cetățeni, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice/hidrologice imediate, au fost transmise 26 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT, în 12 județe (AG, BN, DJ, GJ, HR, IS, MH, MS, OT, SB, TR și VL).

La momentul raportării nu sunt intervenții în desfășurare.

De asemenea, în această dimineață, Premierul Marcel Ciolacu a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, hotărârea nou adoptată asigurând acordarea de ajutoare umanitare ce constau în produse alimentare și apă persoanelor din localitatea Grecești, județul Dolj, afectate de inundații., au mai punctat reprezentanții IGSU. 

Totodată, în toată această perioadă, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a fost în permanentă legătură cu conducerea DSU, pentru informarea cu celeritate asupra dinamicii situațiilor din teren și a măsurilor dispuse pentru gestionarea cu operativitate a efectelor înregistrate.

Având în vedere că încă este în vigoare o avertizare meteorologică care vizează mai multe județe din țară, inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce evenimente deosebite.

Pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar evoluţia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată la nivelul IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii