Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:47 27 11 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANRM încearcă să liniştească spiritele în legătură cu nămolul de la Techirghiol

ro

23 May, 2017 17:27 4327 Marime text
Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) este autoritatea competență abilitată să aplice dispozițiile Legii minelor nr. 85/2003, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii petrolului nr. 238/2004, cu modificările și completările ulterioare. Are calitatea de Concedent, alături de alte autorități ale statului, negociază și încheie în numele statului acorduri petroliere, licențe de concesiune minieră și permise de exploatare. 
  
În cadrul rundei 92/2016 ANRM a organizat un concurs public de ofertă pentru concesionarea activității de explorare în perimetrul Lacul Techirghiol Est, Județul Constanța, pentru substanța nămoluri terapeutice. Ofertantul desemnat câștigător este SC Formin SA, conform raportului de evaluare a ofertelor și ordinului 269/2016 publicat în Monitorul Oficial nr.987/08.12.2016. 
  
 Documentele care stau la baza stabilirii câștigătorului prin procedura de ofertare (procese verbale, raportul de evaluare a ofertei) sunt date publice și pot fi consultate în conformitate cu legea nr.544/2001. 
  
 Perioada de derulare a activității de explorare (cercetare) aferentă licenței este cuprinsă între 08.12.2016 și 07.12.2018 (2 ani). În perioada de cercetare se vor realiza ridicări topografice, măsurători topobatimetrice, sondaje cu prelevare probe nămol, analize de laborator fizico-chimice complete, microbiologice și pentru indicații terapeutice și exploatare experimentală a nămolului terapeutic. 
  
 Conform Legii Minelor 85/2003 cu modificările și completările ulterioare, la finalizarea lucrărilor de cercetare titularul licenței poate solicita concesionarea activității de exploatare conform art.18 alin 2(a). Licența de exploatare se acordă prin negociere în bază unei cereri însoțită de documentația specifică conform art.20 alin. 1 al aceleași legi.  
  
 Ținând cont de temerile comunității locale rezultate în urma dezbaterii publice din data de 17.05.2017 organizată de Primăria Techirghiol, ANRM are în vedere contractarea pe termen scurt a unui studiu de specialitate cu institute de profil în vederea stabilirii condițiilor de calitate a nămolului terapeutic în vederea reintroducerii în lacul Techirghiol a cantităților optime în vederea regenerării naturale a acestuia. 
  
 Rezultatul studiului va căpăta puterea unui normativ prin ordin ANRM și va fi opozabil tuturor titularilor de licențe pe acest tip de substanță minerală utilă, exploatată din Lacul Techirghiol. 

Citeşte şi: 

Controverse în dezbaterea de la Techirghiol pentru aurul negru. Se vrea referendum Iulian Soceanu - „Vom face demersuri ca nămolul să nu ia calea exportului“ (galerie foto)

LIVE TEXT Dezbatere pe tema nămolului din Lacul Techirghiol (galerie foto+video)

O firmă din Caransebeş vrea să extragă aurul negru. Dezbatere la Techirghiol. Ce se întâmplă cu nămolul din Lacul Techirghiol (galerie foto+document)

Ce a depus Formin SA la APM Constanţa Sunt vizate lucrările de explorare a nămolului terapeutic de la Techirghiol (document)
 
Va fi creată o "Roșia Montana"’ în Lacul Techirghiol? Ce spun autorităţile din zonă


  

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fani 23 May, 2017 21:15 Ce nemernici ,acum vor comanada un studiu...bla ,bla .Sunt facute zeci de studii si zac in sertarele cuiva .Cum ne explica faptul ca o firma din Caransebes a fost castigatoare ,fara sa stie ceva Dl Grindeanu, si el din Caransebes....