Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:08 30 11 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce a depus Formin SA la APM Constanţa Sunt vizate lucrările de explorare a nămolului terapeutic de la Techirghiol (document)

ro

19 May, 2017 00:00 3474 Marime text
Formin SA a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa memoriul de prezentare a proiectului „Lucrări de explorare nămol terapeutic“ în perimetrul lacului Techirghiol est.
 
Reamintim că miercuri, Primăria Techirghiol a organizat o dezbatere pe tema activităţii miniere de explorare în perimetrul lacului Techirghiol. „Primăria Techirghiol are dreptul să solicite o serie de măsuri în executarea licenţei. Mai mult, voi fi foarte atent în ceea ce priveşte punerea în aplicare a acestei licenţe“, a declarat, la acel moment, primarul oraşului Techirghiol, Iulian Soceanu.
 
„Temerea noastră este că, aşa cum se practică în România, vine un investitor străin şi tratează într-un mod mai puţin corect acea resursă, care, într-un timp foarte scurt, poate să dispară. Motiv pentru care am adoptat această atitudine, pentru că ştiu ce înseamnă să dispară această resursă minerală din oraşul nostru. În condiţiile în care va dispărea această resursă minerală, putem spune că staţiunea balneară Techirghiol, care, în acest moment, ocupă locul I clasamentul staţiunilor balneare, va dispărea de pe această hartă. Vom face toate demersurile necesare ca acest nămol să nu ia calea exportului, în primul rând“, a explicat primarul Iulian Constantin Soceanu.
 
Potrivit memoriului, pentru zăcăminte de acest tip, metoda optimă de explorare constă în probarea sistematică a nivelului nămolurilor depuse pe fundul lacului, cercetări hidrogeologice şi hidrochimice, evaluarea condiţiilor igienico-sanitare în arealul zăcământului. Pentru realizarea obiectivelor programului de explorare a resurselor de nămol terapeutic din perimetrul lacul Techirghiol est, se vor efectua lucrări specifice de teren şi de laborator, împreună cu lucrări de birou.
 
„Cercetarea prin explorare este o activitate de cercetare geologică care include probarea depozitului de nămol terapeutic şi a apei lacului Techirghiol. Prelevarea probelor se realizează de pe o barcă sau şalupă dotată cu dispozitiv de prelevare a probelor, fiind o procedură nedistructivă care nu afectează fondul natural al factorilor de mediu din lacul Techirghiol. Pentru realizarea obiectivelor programului de explorare din perimetrul lacului Techirghiol est, se vor efectua de-a lungul unei perioade de doi ani lucrări specifice de teren şi de laborator, împreună cu lucrări de birou.
 
Programul de cercetare va cuprinde următoarele tipuri de lucrări: documentare şi cercetări bibliografice, obţinere avize, acorduri, autorizaţii, ridicări topografice şi topobatimetrice, amplasare borne pentru marcarea perimetrului de explorare, studii geologice şi hidrogeologice; sondaje limnimetrice pentru reţea de cercetare şi evaluare resurse/rezerve - se vor executa pentru cunoaşterea structurii geologice şi a caracteristicilor calitative ale rocii utile (nămol terapeutic), în mod special pe sectoarele unde se apreciază că sunt întrunite condiţiile optime pentru conturarea de resurse valorificabile“, se precizează în proiectul depus la APM Constanţa.

Cum va fi recoltat nămolul

Prelevarea probelor se va realiza de pe o barcă sau şalupă dotată cu dispozitiv de prelevare a probelor, cu un tub din plastic, cu un diametru de 31/2, care va fi împins în nămol prin presare manuală, acesta fiind colectat în interior. Este o procedură nedistructivă, care nu afectează fondul natural al factorilor de mediu din lacul Techirghiol. Sunt prevăzute a se realiza 373 de sondaje limnimetrice.

Din sondajele executate, se vor recolta de către specialiştii societăţii probe de nămol pentru analize globale şi probe de apă pentru determinarea mineralizaţiei, iar probele de nămol pentru analize fizico-chimice complete, microbiologice şi indicaţii terapeutice se vor recolta de către specialiştii balneologi. Prelevarea probelor de nămol se va realiza manual, pe toată grosimea deschisă de carotajul limnimetric.
 
După executarea sondajelor şi prelevarea probelor, acestea se vor transporta la mal cu ajutorul ambarcaţiunii, vor fi încărcate într-un autovehicul proprietate a Formin SA şi vor fi trimise la laboratorul Administraţiei Bazinale Dobrogea - Litoral şi la Institutul Naţional de Recuperare Medicală Fizică şi Balneoclimaterică din Bucureşti, în vederea determinării parametrilor fizico-chimici şi microbiologici. Având în vedere faptul că transportul probelor se va efectua în ziua prelevării acestora, nu va fi necesară amplasarea unei organizări de şantier.
 

După executarea sondajelor limnimetrice, nu sunt necesare lucrări de rambleiere. Având în vedere gradul ridicat de îmbibare cu apă a nămolului recoltat, materialul returnat în lac se va dispersa imediat şi se va omogeniza cu cel aflat in situ. Având în vedere că explorarea se realizează fără a se interveni asupra terenurilor riverane lacului sau asupra sterilului de pe fundul lacului şi, deci, fără a se crea halde de steril, nu sunt necesare lucrări specifice de închidere şi ecologizare. Explorarea se va face fără afectarea terenurilor riverane, iar intervenţia asupra materialului de pe fundul lacului este nesemnificativă.

Justificarea proiectului

În conformitate cu prevederile art. 107, alin. (1) din normele pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003 (H.G. nr. 1208/14.10.2003), în vederea autorizării începerii activităţilor miniere prevăzute în licenţa de concesionare pentru explorare nr. 19647/2016, perimetrul lac Techirghiol est, judeţul Constanţa, titularul licenţei (SC Formin SA) are obligaţia de a prezenta la ANRM documentele prevăzute în art. 22 alin. 1 din Legea minelor nr. 85/2003 în termen de 150 de zile de la data intrării în vigoare a licenţei.
 
În conformitate cu prevederile art. 39, alin. 1, lit. c) din Legea minelor nr. 85/2003, titularul licenţei (SC Formin SA) are obligaţia să înceapă activităţile miniere prevăzute în licenţă în termen de cel mult 210 zile de la intrarea în vigoare a acesteia. Dată intrării în vigoare a licenţei de concesionare pentru explorare nr. 19643/2016 este 8 decembrie 2016, dată de la care curg termenele prevăzute de lege pentru autorizarea şi începerea activităţilor miniere.
În vederea realizării proiectului propus, SC Formin SA a obţinut următoarele avize: aviz favorabil - custozi arie naturală protejată ROSPA0061 lacul Techirghiol - nr. 10505/10.04.2017 (Societatea Ornitologică Română) şi nr. 6334/11.04.2017 (Primăria Techirghiol), aviz Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, certificat de urbanism - Primăria Techirghiol - nr. 064/17.03.2017, aviz program de lucrări pentru anul I - Agenţia pentru Resurse Minerale - 11- H/02.02.2017. Suprafaţa perimetrului de explorare este de 2,610 km2.
 
Conform Certificatului de urbanism nr. 064/17.03.2017, emis de Primăria Oraşului Techirghiol, terenul aferent perimetrului de exploatare este situat în extravilan, având forma de proprietate publică şi regim economic de activităţi turistice, balneare şi extragere nămol. Perimetrul de explorare lac Techirghiol est se află în interiorul Rezervaţiei Naturale Lacul Techirghiol, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, care este şi sit RAMSAR. SC Formin SA a obţinut din partea custozilor aviz favorabil pentru lucrările de explorare nr. 10505/10.04.2017 (Societatea Ornitologică Română) şi nr. 6334/11.04.2017 (Primăria Techirghiol).

Formin SA, în datele Registrului Comerţului

Potrivit Registrului Comerţului, acţionari persoane fizice în Formin SA sunt: Vasile Sebastian Albulescu, născut pe 1.01.1974, în Caransebeş, cu 49,9998441008% din capitalul social, şi Ioan-Gheorghe Varga, născut pe 29.09.1971, în Cluj-Napoca, cu 50,0001558992% din capitalul social. Administrator al firmei este Dan Cornel Fara, născut 28.09.1967, la Caransebeş. Vasile Sebastian Albulescu mai este asociat în: A.V. Investments SRL (funcţiune), East Water Drillings SRL (funcţiune), Edil Proiect SRL (funcţiune), Formin Techirghiol SRL (funcţiune), Ipsum Group SRL (funcţiune), Mineral Project 1 SRL (funcţiune), Prodcomprest Albulescu SRL (radiată), Revicond Canaltech SRL (funcţiune), Smartnet SRL (radiată), Star Telefonica SRL (funcţiune). Ioan-Gheorghe Varga mai figurează ca asociat în Corado Import Export SRL (radiată), Napoca Trust SRL (lichidare), Tehnopro Construct SRL (radiată) şi ca administrator în Corado Import Export SRL (radiată), Napoca Trust SRL (lichidare).
 
Dan Cornel Fara apare ca administrator şi în A.V. Investments SRL şi Star Telefonica SRL. Formin SA figurează ca asociat/acţionar persoană juridică în Casa Star SRL, Formin Nera SA, Formin Techirghiol SRL şi Tincova Project SRL, toate în funcţiune. Potrivit Ministerului de Finanţe, pentru anul 2015, societatea Formin SA a raportat o cifră de afaceri netă de 16.471.276 de lei, profit de 3.133.779 de lei şi 93 de salariaţi. Tipul de activitate, conform clasificării CAEN, este „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea“.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta memoriul proiectului depus la APM Constanţa de către SC Formin SA. 
 
Citeşte şi:
 
Controverse în dezbaterea de la Techirghiol pentru aurul negru. Se vrea referendum Iulian Soceanu - „Vom face demersuri ca nămolul să nu ia calea exportului“ (galerie foto)

Ti-a placut articolul?

Comentarii